Her starter Amiris nye liv

Nytt hjem: 15 år gamle Amiri har startet sitt nye liv i Norge. Han har flyktet, helt alene. Men fant ut at broren var bosatt i Ski. Resten av familien har han ingen kontakt med. Bilder: Kenneth Mellem

Nytt hjem: 15 år gamle Amiri har startet sitt nye liv i Norge. Han har flyktet, helt alene. Men fant ut at broren var bosatt i Ski. Resten av familien har han ingen kontakt med. Bilder: Kenneth Mellem

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

VÅLER: 15 år gamle Amiri fra Afghanistan traff alle med sin egen rapp om flukten til Norge. Her er hans nye hjem.

DEL

15-åringen kom til Haslemoen Mottak for enslige, mindreårige flyktninger mandag. Tirsdag formiddag fikk han være med på den offisielle åpningen og snorklippinga, og han gikk ut på gulvet og rappet sin egen historie.

Nå er han i Norge. Helt alene, men han fant igjen en bror i Ski. Nå håper han å bli bosatt i nærheten av broren, men inntil videre er hjemmet hans i Våler.

Amiri rappet om flukten fra hjemlandet Afghanistan, elendigheten han opplevde på veien til Norge. Han fikk ikke komme tilbake til hjemlandet og familien. Han er familieløs her, alt er nytt og nå starter Amiri på sitt nye liv.

Ikke noe valg

– Jeg hadde ikke noe annet valg. Jeg vil leve her som et menneske, sier Amiri, som fikk mye applaus etter å ha framført sin historie på eget morsmål. De fleste av de andre mindreårige asylsøkerne kjente igjen historien og ga full respons da Amiri var ferdig. Han tar utfordringen fra Tom Hjertholm, leder for Flyktning- og integreringsenheten hos Norsk Folkehjelp på alvor: Amiri vil lære noe nytt hver dag og være godt rustet til han får en ny hjemkommune.

Hjertholm ønsket de mindreårige ungene velkommen til Norge. Den nye avdelingen på Haslemoen har plass til 100 ungdommer i alderen 15 til 18 år, og allerede nå er 98 plasser tatt i bruk.

– Det er fantastisk å se dere komme hit. Etter en lang reise, er dere i et nytt land. Og dere deler allerede av deres kultur gjennom sang og dans. Nå skal vi gi dere et trygt og godt hjem her. Det nye livet deres starter fra dag en. Lær dere språket og hvordan det er å leve i Norge. Da blir det lettere for dere den dagen dere skal bosettes i en kommune. Bruk dagene godt, sett dere som mål å lære noe nytt hver dag, oppfordrer Hjertholm før ordfører Lise Berger Svenkerud klippet snora sammen med Finn Erik Thoresen, styreleder i Norsk Folkehjelp.

– Velkommen til Våler, og jeg håper dette blir en god opplevelse for dere. Og at dere får det bra i Norge, sier Lise Berger Svenkerud til de snaut 100 ungdommene.

Rasismefri sone

Samtidig som mottaket for mindreårige flyktninger ble åpnet, ble også hele mottaket på Haslemoen erklært som rasismefri sone. Leder Ola Cato Lie og Finn Erik Thoresen undertegnet avtalen, og det ble delt ut armbånd, nåler og satt opp skilt og informasjon om dette på mottaket. Spesielt armbåndene var populære blant ungdommen.

– Det var mye rasisme på slutten av 1990-tallet, og vi ville gjøre noe med dette. Rasismefrie soner startet i utelivsbransjen, og spredte seg raskt. Her på Haslemoen skal man bli tatt godt imot uansett opprinnelse, religion eller hudfarge, sier Thoresen, og håper beboerne føler seg trygge i Våler.

– Dette skal være et perfekt hjem og et perfekt mottakt, mener Thoresen.

Artikkeltags