Gå til sidens hovedinnhold

Historisk dag: Første spadetak tatt for Børlis plass

Litt regn i lufta la ingen demper på markeringen:

Artikkelen er over 3 år gammel

EIDSKOG: Det sto cirka 30 inviterte gjester i en halvsirkel mandag morgen utenfor Eidskog rådhus. Nesten alle sto med mobilen i hånda. De ville fotografere denne historiske dagen.

Det var litt hardt i bakken, Beathe Børli Karterud klarte likevel å ta det første spadetaket sammen med ordfører Kamilla Thue.

Planen er at i august neste år skal man åpne en plass til minne om hennes far. Børlis plass blir på størrelse med ei stor boligtomt og skal ligge utenfor Eidskog rådhus.

Historisk spadetak

– På vegne av familie, og på egne vegner, er det med ære og stolthet og glede jeg tar dette første spadetaket på det som skal bli Børlis plass her ved rådhuset, sa Beathe Børli Karterud til de frammøtte der hun sto ved siden av bysten til sin far.

Hun ønsket samtidig å takke Eidskog kommune, Hedmark fylkeskommune, Sparebank1 Østlandet og alle andre som har vært med i prosessen for å få dette til.

– Jeg håper at dette blir et sted hvor mange kan få glede og hente inspirasjon. Dette skulle faren min ha vist, da tror jeg han hadde vørti glad, sa Beathe i sin tale før hun foretok det første historiske spadetaket.

 

Først teater

Før spaden ble tatt i bruk, ble det framført et teaterstykke om Hans Børli.

– «Og du skriver og du skriver, Hans. Jeg ser til og med du ligger på brisken i tømmerkoia og skriver. Men hva pokker er det du skriver, Hans?», spør Jo som spiltes av Nils Oscar Ottesen.

– «Jeg prøver å skrive ned noen dikt da, skjønner du», sier «Hans Børli» som spiltes av Sten Bjørge Skaslien Hansrud.

– «Jammen er det ikke vanskelig å skrive dikt da, Hans?

– Nei, det er ikke vanskelig, det er umulig».

Ventet lenge

– Ja denne dagen har vi ventet på, og nå skal vi vente litt til. Nærmere bestemt til sommeren 2018 og 26. august, og vi gleder oss allerede, sa ordfører Kamilla Thue.

Dette er datoen da plassen skal være ferdig og åpnes. Dette blir også en viktig del av 100-jubileet for Hans Børli som kommer til å prege neste år; både lokalt og nasjonalt markeres Eidskogs store lyriker.

Dette skulle faren min ha visst, da tror jeg han hadde vørti glad.

Beathe Børli Karterud, datter

 

Børlis plass blir liggende midt i hjertet av Skotterud og Eidskog. Her ønsker Eidskog å skape varige verdier og minner knyttet til Hans Børli; minner som skal stå langt inn i framtida.

– Når plassen og kunstverkene står ferdig neste sommer, er jeg fullstendig overbevist over at det vil gi både Hans Børli og Eidskog et varig løft. Og det vil synes klart for alle hvor stolte vi er over å være hjemkommunen til Hans Børli, sa ordfører Kamille Thue stolt i sin tale til gjestene.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.