Gå til sidens hovedinnhold

Tolker Børli og Sandbæk i hiphoprytmer

Artikkelen er over 2 år gammel

ÅSNES: Anders Trongaard og David Berget er vågale og hyller Hans Børli og Vidar Sandbæk ved å tolke og tonesette tekstene deres i en ung, urban stil. Først på Volumfestivalen røper de hvilke dikt de har valgt.

To tekststerke karer ville begge fylt 100 år i år. Mens Hans Børli og Vidar Sandbeck hylles med hver sine jubileer, gjør to unge musikere et helt nytt grep og bringer tekstene ut til et ungt publikum – i hiphoprytmer.

David Berget og Anders Trongaard har tolket og satt ny musikk til seks tekster av de to hedmarksdikterne. Torsdag slipper de musikken på Volumfestivalen i Elverum.

Det er et vågestykke, men disse to unge musikerne har motet:

– Du har valget om du driver med kunst. Enten dilter du etter – eller så skaper du en ny stil. Det er et valg. Vi våger og såpass må det være.

Det var visesangeren Erik Lukashaugens tonesetting som inspirerte David Berget. Han følte seg sterkt truffet av Armstrong-diktet i låtversjon – som er del av Lukashaugens store Børli-satsing i år, med albumet «Vi Eier Skogene».

Et vågestykke

– Det var så fint, at jeg spurte om Erik ville la meg remikse den, forteller David Berget, som fikk med seg Synergi Music-makker Anders Trongaard fra Flisa som låtskriver og vokalist.

(Teksten fortsetter under bildet)

– Riktige folk hørte det, og ville ha mer. De seks låtene blir i første omgang en ren produksjon for festivalkonserten, og jeg håper også at det gis ut digitalt eller fysisk, sier David Berget.

Han innser at enkelte kan føle seg ukomfortable med at de to nå tolker de to forfatterne på en ny og urban måte. Ikke minst fordi Børli hadde en lyrisk avstand til det urbane livet. Han gjorde narr av det og mente at bylivet var et fasadeliv.

Trenger friske pust

David og Anders håper med sin nye tolkning å gjøre Børli og Sandbæk mer aktuelle for deres egen generasjon. Mener at det trengs noen friske pust.

– Disse to er del av en kulturell arv, som folk har personlig tilknytning til og er vant til å høre i en bestemt form. Vi vil bryte dette, tolke det fra andre synsvinkler. For det er viktig å få nytt liv i disse diktene – så folk lytter til dem, sier David Berget.

 

Anders Trongaard sier at han velger å tolke diktene slik de snakker til ham. At han ved å modernisere tekstene kan nå dagens publikum.

– Hans Børli var en dyster kar. Det er jeg også. Og jeg likte det jeg leste da jeg gikk inn i hans samlede verker. Vi gikk inn i Vidar Sandbæks diktning og fant noen tekster som passet til hverandre følelsesmessig. Sandbæks tekster har også et melankolsk budskap, selv om det er kledd i munterhet, sier Trongaard.

Rap og hiphop

Han har skrevet om tekstene ut fra det han selv opplever at diktet sier til ham – med sine egne erfaringer som bakteppe. Tolket disse metaforene fra 50-tallet – slik ordspill også brukes i hiphop-musikken.

– Jeg liker å bruke metaforene som ligger i disse tekstene. At du ikke kan «putte pendress på en sorg og kalle det lykke» er like aktuelt i dag som da Børli skrev det på 50-tallet. Vidar Sandbæk har et spesielt skifte mellom humor og alvor, og jeg identifiserer meg lett med disse to, sier Anders.

De to holder sine valg tett til brystet, men røper at Børli-diktet «Døde fugler» og Sandbæks velkjente «Pengegaloppen» er med blant de utvalgte tekstene.

– Men er dette hiphop?

– Dette er ekte Synergi-stil. Vi er ikke en hiphopduo, men et band som har sin helt særegne sjanger. Vi bruker følelsene i musikken - med rap eller sang.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.