Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du mest ut av Black Friday-handelen

Artikkelen er over 3 år gammel

Det kan være penger å spare på å benytte seg av Black Friday-tilbud, men det er viktig å forberede seg godt.

Nesten halvparten av alle nordmenn planlegger å gjøre et eller flere innkjøp kommende fredag.

To av ti skal dessuten handle på impuls. Det viser en undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea.

– Da gjelder det at vi unngår å kjøpe ting vi ikke trenger, bare fordi det er på tilbud. Når du handler på impuls, er sjansene større for at du sløser framfor å spare penger. Det sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Det er de unge som først og fremst tror de vil foreta impulskjøp på Black Friday. Mer enn tre av ti blant dem mellom 18 og 25 år tror de vil handle etter innfallsmetoden. Til sammenlikning tror mindre enn to av ti mellom 26 og 54 år det samme. Blant dem mellom 55 og 65 år er tallet 9 prosent.

– Det er lett å handle over evne når tilbudene står i kø. Spesielt skummelt er det om kredittkortet går varmt, eller vi lar oss friste av nedbetalings-løsninger vi ikke har råd til, sier Reitan.

I 2016 dro nordmenn kortet 200 ganger i sekundet på Black Friday. I år anslår Virke at vi vil bruke ca 3,4 milliarder kroner.

– Det kan være lurt å tenke over at ikke alle tilbud er gode tilbud. Det har skjedd mer enn en gang at butikker har satt opp prisene like før slike handlebegivenheter, for så å sette dem ned under salget. Da virker tilbudet bedre enn det egentlig er, framholder Elin Reitan. (ANB)

Gode råd før du handler på Black Friday

  • Sett en beløpsgrense. For å unngå at du bruker for mye penger, er det lurt å bestemme på forhånd hvor mye penger du maksimalt kan tillate deg å bruke på «Black Friday». Holder du deg til denne grensen unngår du å gå på en shoppingsmell. Og det er lettere å handle med god samvittighet.
  • Skriv en handleliste. Det er lurt å skrive ned hva du skal kjøpe, eller jakte etter, før du begir du ut på Black Friday-handel. Da reduserer du sjansen for å handle for mye på impuls. Dersom du skal benytte Black Friday til å handle julegaver, er det lurt å skrive ned hvem du skal kjøpe til, og gjerne noen tanker om hva du skal kjøpe. Da er du godt rustet til handelen.
  • Gjør grundig forarbeid. Alle nedsatte varer skal merkes med førpris, men det er gjerne lettere å gjøre gode kjøp om du på forhånd har studert priser i ulike butikker, og sett på varene du kunne tenke deg å kjøpe.
  • Sjekk pris. Det er lurt alltid å sammenlikne førpris og tilbudspris for å forsikre deg om at tilbudet faktisk er et godt tilbud. Er du i fysiske butikker, kan du spørre butikkpersonalet om hva varen opprinnelig kostet om dette ikke er oppgitt. Det kan også være lurt å spørre hvor lenge varen har vært på tilbud. Det har nemlig blitt avslørt tidligere at butikker har reklamert med at varer er på tilbud mens prisen faktisk er en etablert nedsatt pris. Det er også tidligere blitt avslørt at enkelte butikker setter opp prisene sine i forkant av handlebegivenheter, for så å senke prisene under salget. Da virker tilbudet bedre enn det egentlig er.
  • Vær bevisst. Handler du fra utenlandske nettbutikker, kan det være andre kjøpsbetingelser og vilkår enn i norske nettbutikker. Husk også at frakt og toll vil komme i tillegg til selve vareprisen.
  • Tenk deg om. Ikke glem at det blir salg senere også, både i romjulen og etter nyttår. Kjøp kun det mest nødvendige om du har et stramt budsjett. (ANB)


Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.