Vi møter familien på tre i leiligheten de ganske nylig har kjøpt og totalrenovert på Bjølsen i Oslo. Og Guros krav er i ferd med å bli oppfylt:

Lille Vilma på ti måneder krabber rundt, og om et par år er det tid for å vende hovedstaden ryggen og ta over gården Åbuset på Tjaberg.

– Kan ha føltes som et jobbintervju

Ikke ulikt mange andre, så møttes Guro og Victor via Tinder:

– Jeg hadde vært i noen forhold, men det ble aldri helt klaff. Derfor hadde jeg noen absolutte krav og var veldig klar på hva jeg ville ha om jeg skulle treffe en mann og få en familie.


– Det har jeg alltid visst at jeg ville ha, og så var det også viktig å finne noen som ville bo på gård. For jeg har ærefrykt for de som har gått foran, og vil føre gårdsarven videre. Det kan nok ha føltes som et «jobbintervju», den første daten, men jeg ville ikke kaste bort tida! sier Guro.

Begge to er utdannet førskolelærere, så de har samme trygge plattform å bygge på som foreldre.

Victor, opprinnelig fra en storby i Ecuador, var kanskje ikke det naturligste valget for ei odelsjente, men Guro kunne krysse av på det meste når det gjaldt felles interesser, arbeid, livsfilosofi.

Så da Victor svarte «ja» på begge Guros spørsmål på første date, og kjemien var god, var det duket for nye dater. Så fort gikk det, at etter sju uker så forlovet de seg.

Har gått slag i slag

- 3. juni 2018 var vår første date, vi forlovet oss 24. juli samme år, og 6. juli 2019 giftet vi oss. Vilma kom til verden 6. januar 2021, sier paret, som ikke har angret i det hele tatt på at alt gikk så fort.

Victor har bodd i Norge en årrekke; i Tromsø, Porsgrunn, Oppegård og Oslo, men han har også hatt dragningen mot fjell og skog, at på et tidspunkt blir storbylivet ikke så attraktivt lenger.

Han er glad i klatring, men det er dårlig med fjell i Odalen. Han har derimot funnet et buldremiljø og klatring i Stange.

Og han ble sjarmert første gang Guro tok ham med til gården hun skal arve om få år:

– Det er et veldig sjarmerende sted. Vi vil komme som småbarnsfamilie og skape vårt eget liv der, og det føles godt å tenke på, sier Victor, som har fylt 40.

Glåmdal bør være navnet

Guro er sterkt knyttet til Odalen, og synes det er bra at kommunene i området satser på å få unge familier til å flytte tilbake. Men en ting er hun skikkelig irritert på:

– Kongsvingerregionen - for et tåpelig navn på området! Det diskvalifiserer de andre kommunene rundt, og er ganske oppkonstruert. Glåmdalen eller Glåmdalsdistriktet er navnet, og det håper jeg det blir en endring på!

Hun har inntrykk av at distriktet vårt er et sted mange har kjørt gjennom; enten med tog eller bil. Men noen har sett kvalitetene:

– Ei jeg kjenner fra Hamar, sa at noe av det peneste hun visste, var å kjøre gjennom det åpne landskapet i Odalen - med åkrer og Storsjøen - at det er litt eksotisk. Det er jo mange perler i Odalen, men når en selv er derfra, er det jo alt annet enn hjemstedet som er spennende når du er ung.

– Om jeg ikke skulle arve en gård, er jeg ikke så sikker på om jeg hadde flyttet tilbake til distriktet. Det vet jeg faktisk ikke.

– Ikke alt er enkelt i Oslo

Til jul neste år ser de for seg å være på plass på Åbuset, da Guros foreldre trolig er ferdig med å restaurere et hus de skal flytte til.

(saken fortsetter under bildet)

Guro er ansatt i halv stilling der hun underviser lærerstudenter på Høgskolen i Innlandet i musikk og drama. Det fordrer litt pendling, men med oppmøte en til to dager i uka på Hamar, går det fint.

– Og det med at alt er så sentralt og enkelt her i Oslo, det stemmer ikke alltid. Jeg er frilans koreograf og scenekunstner, og setter opp egne forestillinger som jeg reiser rundt til skolene med, ofte i regi av Den kulturelle skolesekken. Da er det ikke så viktig hvor jeg bor.

– Nå reiser jeg rundt med et stykke om folkemusikk, og det er slett ikke enkelt å ta seg fram med trekkspill og annet utstyr til forestillingen på kollektiv transport fra Bjølsen til Furuset, for eksempel. Jeg brukte nesten én time, og da kunne jeg like godt kjørt fra Odalen.

Victor er utdannet både advokat og førskolelærer, og begynner å snuse på hva som kan være aktuelle jobbmuligheter for han i vårt distrikt. Han har derfor tenkt seg på Treffes-arrangementet den 18. november:

– Det er greit å orientere seg litt og kanskje få noen ideer og knytte kontakter, sier han.

Men de to ser for seg at gården skal være noe mer enn en landbrukseiendom. For som to kreative sjeler tenker de i flere retninger:

Gårdsbarnehage, eller at noe av den kan bli kunstnerresidens. Men først må de komme seg på plass og få hverdagslivet i gang i Odalen. Det gleder de seg til.

Program for #treffes på Vippa

TIDSPUNKT

HVA

Kl. 17:30-19:00

Dørene åpner. Registrering og utlevering av bonger. Matbodene holder åpent.

Kl. 17:30-18:45

Møte spennende bedrifter fra regionen

Mingling med gamle og nye kjente.

Kl. 19:00-20:10

Konferansier Camilla Sagen på scene med gjester. Hør om bo- og arbeidsmuligheter i regionen. Speeddating med sannhetsvitner.

Kl. 20:15-21:00

Møte spennende bedrifter fra regionen.

Mingling med gamle og nye kjente.

Kl. 20:15-23:30

DJ Henning Kjøk spiller.

Kl. 00:00

Dørene stenges.

Kl. 00:04

Siste buss går fra Vippa.