Skogfinske dager med klart mål: – Vi vil viske ut grensen mellom norsk og svensk finnskog

TROR PÅ DETTE: Kjetil Dammen, til venstre, og JAn Myhrvold i Solør-Värmland finnekulturforening tror på de nye Skogfinske dagene som skal arrangeres for første gang i juli.

TROR PÅ DETTE: Kjetil Dammen, til venstre, og JAn Myhrvold i Solør-Värmland finnekulturforening tror på de nye Skogfinske dagene som skal arrangeres for første gang i juli. Foto:

– Vi er en forening som har medlemmer i to land og jobber for å ta vare på et tredje lands kultur, sier Jan Myhrvold og Kjetil Dammen. Derfor drar Solør-Värmland finnekulturforening i gang skogfinske dager.

DEL

De starter med Finnskogdagene som drar i gang i Svullrya 12 juli, og de fortsetter med ytterligere sju dager med arrangement på svensk – og norsk Finnskog.

– Vi mener det bra at de nyetablerte Skogfinske dager overlapper med Finnskogdagene og fortsetter de sju dagene etter at Finnskogdagene er avsluttet. Vi er enige om dette. Dette er et prøvearrangement. Blir det suksess nå i sommer, blir det en fortsettelse, sier to av ildsjelene i Skogfinske dager, Jahn Myhrvold, som er styreleder i Solør-Värmland kulturfinneforening og leder i den norske avdelingen. Kjetil Dammen er styremedlem.

Synliggjøring

Målet med de Skogfinske dager er å synliggjøre finkulturen enda mer og bedre på begge sider av grensa. Årets Skogfinske dager vil ha arrangementer fra Sør-Trysil i nord til Austmarka i sør. Arrangementer blir det på begge sider av riksgrensen.

Den 12. – til og med 14. juli er det de tradisjonelle Finnskogdagene på Grue Finnskog. Den 14. juli starter så de nye Skogfinske dager på eiendommen Bustad i Sør-Trysil og i svenske Vitsand. Der er det hembygdsgården som er stedet.

Mandag er det så Hultmannstorp i Østmark, kirken i Østmark og Østmark Finnskog som er stedet.

Tirsdag er Abbortjernsberg i svenske Nyskoga stedet for arrangement med spennende program.

Onsdag er det kvarndag i Röjdafors, Liskoghöjdens bygdegård i Østmark, Storsvea grendehus i Trysil Finnskog og Orala på Vinger Finnskog som er stedene for arrangementer.

Torsdag er det vandring på Dundern i Södra Finnskoga med Britt Karin Larsen og Einar Gransjøen. Det er Tyskeberget finnetorp med kulturkveld, omvisning og magiske symboler.

Fredag er Röjden i Södra Finnskoga og Rikkenberg i samme området som er stedene med fyldige program.

Lørdag er det slåttedag på Rikamäki i Lekvatnet, i Tombonäs i Gräsmarks Finnskog med vandring og skogfinske spor. Plurala finnegård i Østmark har også vandring.

Søndag 21. juli avsluttes så de første Skogfinske dager i Mattila i Østmark med vandring, mottiservering og nok en vandring.

Artikkeltags