Beslaget ble gjort i Masterudkrysset på Austmarka i Kongsvinger søndag ettermiddag. En 57 år gammel mann og ei 52-årig kvinne holdt da på å reparere lastebilen.

– De fortalte at de sov i «skapet» bakpå lastebilen, men våre rutinerte tollere målte opp og fant at rommet var 70 centimeter kortere innvendig enn utvendig, opplyser kontorsjef Morten Nystuen.

Dermed ble bilen tatt med til kontrollstasjonen på Magnormoen og saumfart. I det skjulte rommet og i taket kom tollerne over 622.000 sigaretter.

1,9 millioner i avgiftsunndragelse

– Dette er landet største sigarettbeslag hittil i år, og unndratte avgifter beløper seg til hele 1,9 millioner kroner, forteller Nystuen.

«Fjorårsrekorden» var på 640.000 sigaretter.

Glåmdal tingrett varetektsfengslet i dag de to latvierne i fire uker, i tråd med begjæringen fra politiadvokat Ann Elisabeth Billa. Latvierne har fått oppnevnt advokatene Ove Hermann Frang og Tore Famestad som sine forsvarere, og samtykket i varetekt. Dermed ble fengslingen gjennomført som en ren kontorforretning uten de to siktede til stede.

600 liter vodka

Bare to timer etter dette beslaget, ble en 57 år gammel litauer bosatt i Storbritannia stoppet ved butikken på Øiermoen, det vil si på E 16 i retning svenskegrensen. Bilen var falskregistrert.

– I hans bil kom vi over 100 kartonger med vodka, det vil 600 liter. Dette er et betydelig brennevinsbeslag, det største vi har hatt i år, og avgiftsunndragelsen er på 234.000 kroner, sier Nystuen.

Storfangst

I det hele tatt hadde ansatte ved Kongsvinger tolldistrikt en imponerende helg når det gjelder beslag. I løpet av snaut 26 timer foretok de fem betydelig beslag.

Det startet fredag kl. 15.50 med beslag av 518 liter øl, 43 liter brennevin og 840 sigaretter i en litauisk Fiat Scudo. Dette skjedde på Magnormoen, og bak rattet satte en 25-årig latvier.

10 minutter senere ble en annen litauer stoppet samme sted med 22.800 sigaretter, 135 liter øl, 41 liter brennevin og 13 liter vin. 39-åringen kjørte en Mercedes.

Så klokka 19.20 ble enda en litauer tatt. 52-åringen i en Rover ble stoppet i Kongsvinger med 10.000 sigaretter, 13 liter brennevin og 229 liter øl.

Roser ansatte og politi

Med fem beslag på vel ett døgn er Nystuen raus med å dele ut ros.

– Våre tollere er flinke og uforutsigbare, og samarbeidet med politiet i helgen har vært knirkefritt. Vi kan trygt si at vi har holdt politiet i arbeid, poengterer han.