Stor økning i grensehandelen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Grensehandelen har økt med 4 prosent til 15,1 milliarder kroner siden andre kvartal 2017. Samtidig har nordmenn vært litt mindre aktive hittil i år.

DEL

Oppgangen gjelder for firekvartalsperioden fra andre kvartal 2017 til og med første kvartal 2018, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Antallet dagsturer gikk opp 11 prosent, fra 7,8 til 8,7 millioner turer.

I denne perioden handlet nordmenn på såkalt grensehandel for 589 millioner kroner mer enn i foregående periode.

– Dramatisk for norsk næringsliv

Økningen i grensehandel kan få alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser og skattekroner, mener direktør Harald J. Andersen i Virke Handel.

– Dette er dramatisk for norsk næringsliv. Nordbysenteret rett over grensen ved Svinesund forteller om rekordomsetning, sier han.

Andersen peker på at den norske avgiftspolitikken gjør at det svenske næringslivet varsler lyse tider i møte. Han viser dessuten til at Norge har blant verdens høyeste avgifter på grensehandelsutsatte varer.

– Resultatet av avgiftshoppet er ikke bedre folkehelse, men mer storinnkjøp av sukkervarer fra utlandet. Det er en usedvanlig dårlig idé å stimulere til hamstring av godteri i Sverige og samtidig sende både arbeidsplasser og skattekroner over til nabolandet, sier Andersen.

Overrasket over tallene

I første kvartal 2018 sank imidlertid grensehandelen, sammenlignet med samme periode 2017. Hittil i år har nordmenn handlet for 3,2 milliarder kroner, en knapp nedgang fra første kvartal i fjor. Nordmenn brukte altså mindre penger på flere turer i årets første kvartal.

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen uttalte i forrige uke at den norske grensehandelen er i ferd med å komme ut av kontroll, som følge av økningen i sukkeravgiften. Han er overrasket over SSBs ferske tall for årets tre første måneder.

– Det er litt overraskende kan du si. Det som ikke inkluderes i tallene fra SSB, er netthandelen, sier han til Nettavisen.

Den svenske kronen har svekket seg markant mot den norske siden årsskiftet. 1. januar måtte man ut med over 100 norske kroner for tilsvarende antall svenske, men nå koster 100 svenske kroner 92,7 norske.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.