Gå til sidens hovedinnhold

Glåmdalen med leserrekorder: Vi er på jobb fordi du fortjener det og demokratiet avhenger av det

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag 25. mars satte Glåmdalen dagsrekord i antall abonnenter som leste en pluss-sak, altså en sak forbeholdt abonnenter, på nettsiden vår, www.glomdalen.no. For første gang leste over 10.000 av våre registrerte brukere minst én pluss-sak på vår nettside. Det er en stor milepæl for oss, og en slags magisk grense vi trodde lå mye lengre fram i tid. Onsdag klarte vi det. Vi skulle ha feiret med kake, men det er vanskelig når hele redaksjonen jobber fra hver sine hjemmekontor. Vi tar det igjen.

Koronakrisen skaper et enormt behov for informasjon, og det er her aviser som Glåmdalen spiller en nøkkelrolle i lokalsamfunnene. Det er i krisesituasjoner vi trenger mediene aller mest.

Det er en tid der usikkerheten er stor. Råd, tiltak, forbud og begrensninger endrer seg fra én dag til en annen. Mange er redde. Kanskje jeg blir smittet? Kanskje jeg blir syk? Hvor syk blir man egentlig? Spørsmålene er mange, og ingen vet riktig svarene på mange dem. Derfor er mediene ekstra viktige for folk om dagen. Det er det de økende lesertallene våre bekrefter.

I samme tid som leserne strømmer til som aldri før, er også Glåmdalen i en krevende situasjon. Vi skor oss definitivt ikke på krisen, hvis noen trodde det. Det er bortimot full stopp i annonsemarkedet og avisen taper, som resten av bransjen, store penger. Samtidig er vi vårt samfunnsansvar bevisst og har betydelig mer åpent innhold tilgjengelig på våre nettsider, enn det som er normalt. Vårt koronastudio er åpent for alle – også de som ikke er abonnenter, og der vil man finne alt av kritisk samfunnsmessig informasjon om koronakrisen.

Samtidig tar vi oss selvsagt betalt for mye av den mer gjennomarbeidede journalistikken vi lager. Det skulle da strengt talt bare mangle. Glåmdalen har alltid vært en abonnementsavis, og hadde krisen skjedd for 25 år siden, måtte man faktisk ha tatt turen ned til kiosken for å kjøpe avisa på løssalg, dersom man ikke var abonnent.

Mediene kan kritiseres for mye – og noen ganger med rette. Men én ting er sikkert. Uten hadde ikke demokratiet fungert. For hvem skal kikke makta og myndighetene i kortene hvis ikke de gjør det? Hvem skal bringe samfunnskritisk informasjon ut til hver minste avkrok i vårt langstrakte land hvis ikke mediene gjøre det? Hvordan kan vi være sikre på at rettssystemet vårt faktisk er rettferdig om ikke mediene er der for å rapportere? Hvordan kan vi vite hvordan tilstanden i Norge egentlig er, om ikke mediene skriver om det? Hvordan kan vi vite at det vi leser på nett er sant om ikke mediene faktisk ettergår det? Hvordan kan vi vite hva som er fake news?

Under en krise er korrekt, faktasjekket informasjon svært viktig. Det er denne jobben alle vi som jobber i mediebransjen føler ansvaret for nå. Internett florerer av informasjon som verken er faktasjekket, fundert faglig eller i reell forskning. Alle kan publisere hva de vil på nett. Mange – særlig yngre – innser ikke dette til det fulle. Derfor er vi også svært bevisste på hvordan vi skal treffe gruppen av yngre lesere med faktasjekket, kvalitetssikret journalistikk.

Torsdag fikk Glåmdalen en halv million kroner i innovasjonsstøtte av Medietilsynet til et prosjekt som avisen skal gjennomføre for å møte denne utfordringen spesifikt. At yngre mennesker ikke forstår forskjellen på «nyheter» fra en venn på Facebook, Twitter, Snapchat eller TikTok, for den saks skyld, og det som publiseres av et redaktørstyrt, selvstendig medium er en fare for demokratiet. Det er det prosjektet handler om, og det griper inn i kjernen av det alle medier jobber for nå i koronakrisen.

Det handler om faktasjekket informasjon – uten bindinger eller motiver. Rett og slett journalistikk. Det handler om dere, leserne! Så oppfordringen er; se nyheter på NRK eller TV2, les VG, Dagbladet, Aftenposten og gjerne også Glåmdalen. Ikke stol blindt på det du leser på nett. Det er ikke sikkert det er sant, og noen kan ha motiver og baktanker med budskapet. Det er kanskje nettopp derfor flere enn noen gang søker til Glåmdalen for informasjon. Det er nok mange tiår siden avisa var så viktig for folk som nå. Og vi gjør alt vi kan for å stå klare til å gi deg svarene på de tingene du lurer på. Rett og slett fordi du fortjener det og fordi demokratiet avhenger av det.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.