Gaupa kan bli utryddet i Norge

GAUPE: Norsk gaupe med unger fotografert i Langedrag villmarkspark

GAUPE: Norsk gaupe med unger fotografert i Langedrag villmarkspark Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Den norske gaupebestanden har falt markant de siste fem årene. Ekspertene mener ulovlig jakt er en viktig årsak til at gaupa nå er mer truet enn før.

DEL

Gaupa får status som «sterkt truet» på den nye rødlisten over arter som er truet i Norge. På den forrige rødlisten var Norges eneste ville kattedyr klassifisert som «sårbar», men nå er situasjonen mer kritisk.

LES OGSÅ: Hver fjerde nye jeger er kvinne

– Fra et biologisk ståsted er situasjonen uforsvarlig. Når det er så få individer som nå, kan det skje alvorlige ting vi ikke er herre over med bestanden, forteller professor Øystein Wiig ved Naturhistorisk museum i Oslo til Klassekampen.

At en art er «sterkt truet» betyr at risikoen for å dø ut de neste 20 til 100 årene er 20 prosent. Det er økt jakt som er hovedårsaken til at gaupa er mer utsatt enn før.

Før jakten startet i fjor var det registrert 313 gauper i Norge. Det er en nedgang på mellom 7 og 14 prosent siden toppåret i 2009.

Det var i 2014 registrert 54 familiegrupper i Norge, nesten 20 prosent lavere enn bestandsmålet. Likevel ble det i årets jaktsesong åpnet for å felle 87 gauper. I tillegg kommer ulovlig jakt.

Hovedgrunnen til at gaupebestanden beskattes så kraftig, er at dyret forårsaker store skader på husdyr. Ingen av de fredede rovdyra i Norge tar livet av flere rein enn gaupa. Ifølge erstatningsutbetalingene ble i alt 6.719 reinsdyr drept av gauper i 2014.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken