Gå til sidens hovedinnhold

Innrømmer grovt underslag – mener han ble presset

Artikkelen er over 3 år gammel

Den tidligere regnskapssjefen i Gartnerhallen innrømmer underslag. Han har forklart at han ble presset til underslagene.

Den tidligere regnskapssjefen, som er fra Lørenskog, tok plass på tiltalebenken i Oslo tingrett tirsdag morgen.

– Ja, svarte han da dommeren spurte om han erkjente straffskyld for det grove underslaget på nær 50 millioner kroner.

Han erkjente underslaget umiddelbart da han ble pågrepet i fjor sommer.

– Dette er snakk om en personlig tragedie, sier mannens forsvarer, advokat Berit Reiss-Andersen, til RB.

Mannen tok til tårene og skjulte ansiktet i hendene under deler av aktors innledningsforedrag.

Lokal bonde i retten for underslag av 49 millioner kroner fra Gartnerhallen 

La alle kort på bordet

Verken Reiss-Andersen eller hennes klient vil kommentere saken ytterligere. Mannen skal forklare seg for retten onsdag.

Regnskapssjefen har lagt alle kort på bordet og samarbeidet med politiet under etterforskningen. Det var hans egen erkjennelse overfor Gartnerhallen som utløste etterforskning, pågripelse og tiltale. I eposter til ledelsen i Gartnerhallen på forsommeren i fjor skrev han at skammen var blitt for stor.

Mannen er tiltalt sammen med en bonde som skal ha mottatt det meste av pengene til sine konti. Han erkjente på sin side ikke straffskyld knyttet til underslagstiltalen. Han nekter også straffskyld for heleri, som er politiets subsidiære påstand.

Politiet legger til grunn at regnskapssjefen ble presset til underslagene av den medtiltalte.

Strafferammen for underslagene er seks års fengsel. Tilståelsen vil gi ham en viss strafferabatt.

– I hvilken grad det å ha blitt presset til handlingene vil være formildende, blir en vurdering retten eventuelt må ta, sier aktor i saken, førstestasadokat Geir Kavlie.

Tiltales for rekordunderslag 

Avviser press

Den medtiltalte bondens forsvarer, advokat Rasmus Dannevig Woxholt, forklarer sin klients uskyld i forhold til underslag slik:

– Han ser på dette som et forretnigsmessig forhold med Gartnerhallen. Utbetalingene kan ses på som lån eller kreditter.

– Hva med påstanden om at han skal ha presset regnskapssjefen?

– Det får vi komme tilake til under bevisførselen vår, men det er aldri blitt fremsat trusler.

Økokrim mener saken er meget alvorlig.

– Dette er en av de mer alvorlige underslagssakene vi har hatt i Økokrim. Tiltalen gjelder grovt underslag begått av regnskapssjefen i Gartnerhallen over en periode på ti år, der han urettmessig har overført 49 millioner kroner fra Gartnerhallen-systemet. Vi har sett at hovedparten har gått til én produsent, men vi ser også at han selv har tatt 3,3 millioner, uttalte Kavlie forut for rettssaken.

Underslagene skjedde ifølge Økokrim gjennom en tiårsperiode fra 2007 til mai 2017. Hvordan så store summer kunne føres ut av Gartnerhallen over så lang tid, blir et av Økokrims sentrale bevistemaer under rettssaken som starter i Oslo tingrett tirsdag.

Ifølge tiltalen overførte den tidligere regnskapssjefen pengene etter «overtalelser og/eller press» fra bonden og sørget for at overføringene ble skjult i Gartnerhallens regnskap.

Bonde fra Hedmark tiltalt for underslag av 49 millioner kroner 

Forsikringssvindel

Siden den opprinnelige tiltalen om grovt underslag ble tatt ut i november, er det også tatt ut tiltale mot bonden for forsikringssvindel.

Bonden erkjenner straffskyld for dette.

Ifølge Økokrim oppga bonden i april 2015 til forsikringsselskapet AIG at gulrøtter til en verdi av drøyt 2,2 millioner kroner måtte saneres som følge av feil på et kjøleanlegg, og at han i den forbindelse hadde transportutgifter på 126.000 kroner.

Økokrim mener imidlertid de har bevist at han fortiet at han solgte de samme gulrøttene for 800.000 kroner. Dermed utbetalte forsikringsselskapet en for høy forsikringssum.

– Veldig alvorlig

Gartnerhallen ble etablert i 1930 og eies av 1.165 frukt- og grøntprodusenter. Det er Norges største organisasjon for produsenter som dyrker frukt, bær, grønnsaker og potet.

Samvirkeorganisasjonen satte våren 2017 i gang egne undersøkelser da en ansatt meldte fra om at sore summer kunne ha vært urettmessig overført fra organisasjonen gjennom en årrekke.

– Vi fikk en henvendelse som gjorde at vi satte i gang noen undersøkelser, og det var da vi skjønte at det var grunn til å anmelde saken til Økokrim og få den håndtert i rettsapparatet. Han som var regnskapssjef, sluttet på dagen da vi forsto at det var grunn til å politianmelde saken, sier administrerende direktør Elisabeth Morthen i Gartnerhallen til NTB.

– Dette er en veldig alvorlig sak for Gartnerhallen, og det er klart at en så stor underslagssak har preget organisasjonen. Vi har satt i gang egen gransking som pågår fortsatt. Vi avventer nå både rettsforhandlingen og rapporten fra granskingen som forhåpentlig vil gi oss svar på hvordan dette kunne skje, sier Morthen.

Det er satt av åtte dager til hovedforhandlingen i Oslo tingrett.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.