De får trolig sin godkjenning som Inn-på-tunet-bedrift etter ferien, og i høst slutter Mona Wiik i jobben på biblioteket og vil forsøke å leve på fulltid av det Bugarden gir.

Det er ingen familier på besøk på gården denne dagen. Høyet er i hus og dyrepasseren har fått alle beskjeder.

Ett døgns ferie bevilger Mona Wiik og Ole Albert Eig seg før de setter i gang med å forberede den store cowboyfesten.

Gjør som 12.000 andre – følg Glåmdalen på Facebook

Vil produsere vin

– Det er et forsøk. Blir det bra, blir dette noe vi gjør mer av. Vi har kjøpt inn et skikkelig partytelt hvor det er mulig å holde både bryllup og andre fester, og vi etablerer et samarbeid med Per Magnus H. Thoresen, som er kokk med bred erfaring fra events og restaurant, forteller Ole Albert.

Han er på utkikk etter noen som kan plukke skogsbær for ham. De vil trenge store kvanta om de får ja på søknaden om å produsere vin av skogsbær på gården.

Han har fra før forsøkt seg på hjemmeprodusert øl og den store garasjen skal bygges om til bryggeri og kjøkken. Planene er mange og søknadene sendt.

– Vi lager vin og saft, og har gitt bort noen smaksprøver. Tyttebær, blåbær, rognebær, krekling og svartsurbær. Alle kan brukes i vin, sier Eig.

Ideen fikk han da han ville ta opp igjen gamle tradisjoner på gården der hans mor og mormor laget vin hver eneste høst.

 

En god skoledag

Mona venter bare på at Bugarden skal bli sertifisert som Inn-på-tunet-bedrift. Alle papirer er i orden, bare revisjonen gjenstår.

Det har vært mye aktivitet på gården dette siste året, og de har forsøkt ut samarbeid med dagtilbud for elever fra skoler i Solør og med psykiatrien.

– Det er ikke så lett å få til et samarbeid med kommuner og NAV som gir oss inntekter. Vi må leve av dette, men ser jo at de unge som har kommet hit og deltatt i dyrestell og gårdsarbeid en dag i uka, har veldig stor nytte av det.

– For oss er ikke dette arbeidshjelp, det er tilbud og aktiviteter vi gir som er terapi for unge som sliter. De kan komme hit med traumer etter ei vanskelig fortid, med aggresjon, angst og selvmordstanker. Sammen med dyra ser vi at de får ro og selvtillit.

– En dags avbrekk fra skolehverdagen kan gjøre at de som sliter med noe, kan greie de andre fire dagene på skolebenken bedre, sier Mona.

I sommer har de tatt imot skoleklasser og barnehager, ferieklubber og familier som vil la barna oppleve dyra.

Barnebursdager er også et konsept som de vil bygge videre på.

 

Åpen dag

– Vi har ikke kapasitet til å holde åpent om vi ikke vet at folk kommer, så de må ringe først, sier Mona.

De ser på kalenderen og tar en beslutning om å holde åpen dag søndag 27. august. Da kan familiene komme og la barna ri, klappe dyra, se grisene og geitebukken gjøre kunster og hoppe i høyet.

Ole Albert lover å la teltet stå oppe og at folk kan kjøpe et enkelt måltid.

– Vi har alltid pølser og vafler.