Der deltar både rekruttene, aldersbestemte klasser, gjesteklasse, oldingløpere – krenkes ikke så lett i Odal’n – og eminente landslagsløpere.

Det hele foregikk på Prestberget like ved Sand sentrum og der går de ikke på ski, men på nyslipa skøyter og glinsende skarp is. Gamle rekorder ble slått, – såpass kan vi røpe innledningsvis.

Om de noterer rundetider på papir der oppå Prestberget, slik Den Stille Generasjonen og «Baby Boom»-Generasjonen gjorde, det vites ikke. Men er du Generasjon X, så husker du kanskje din farfars rundetid-notatbok? Gjennom mesteparten av det forrige hundreåret var hele nasjonen genuint opptatt av skøyteløp. Folk satt klistret til tv/radioapparat og det ble noterte rundetider til Hjallis, Kupper’n, Maier og de fire s-er, samt pugget verdensrekorder under de store mesterskapene. Skøytesporten er forankret dypt i den norske sportssjelen med mange store skøytestjerner også på 80 og 90-tallet.

Nord-Odal IL-skøyter har noe stort på gang og mange i miljøet mener vi nå har den beste skøytegenerasjonen på 50 år. Flere av de vasseste skøyteløperne er nettopp fra lille Nord-Odal og hele bygda heier. Beijing OL 22 ble for alvor et gjennombrudd for Hallgeir Engebråten, der han slo til med både gull og bronse og kom hjem til Odalen som en OL- helt.

– Vi hadde en flott opplevelse på Prestberget i dag, masse folk, sol og god stemning. Utsolgt i kiosken ble det også!, sa Anne Gundersen, leder i NOIL-Skøyter, etter søndagens banerekordløp.

Dette er klubben til medaljesankerne Sander Eitrem, Hallgeir Engebråten og fremadstormende Aurora Løvås.

Svenn-Erik Ødegaard var leder i skøytegruppa, Sand IF, i 8 år, før han ble leder i Hedmark skøytekrets og deretter fikk jobb som hurtigløpskoordinator i Skøyteforbundet. Jaggu jobbet han ikke som frilanser i bl.a. Glåmdalen på 90-tallet og begynnelsen av 2000 tallet. Han har gitt oss en rapport fra banerekordløps-suksessen på Prestberget søndag 12.03.2023.

Her er Svenn-Erik Ødegaard sin rapport (på vegne av skøyteklubben)) fra søndagens Banerekordløp 2023 på Prestberget, Nord-Odal:

Nord-Odal IL’s skøytegruppe har gjennom flere tiår vært en av Norges ledende skøyteklubber. Løpere fra klubben har representert Norge i både OL og VM. Grunnlaget til dette er stort sett lagt på klubbens egen bane, Prestberget.

Her har mange stjerner både nasjonalt og internasjonalt tatt sine første skøyteskjær. I og med at det ikke er kunstisanlegg på banen, er det en forutsetning at det er kulde for å legge is. Når kulden kommer, må det også være ildsjeler som sørger for at det blir vannet for at det skal bli is. Gjennom flere år, har ildsjeler stått på både natt og dag for å gi både rekrutter og toppløpere de beste forholdene. Dette har også vært tilfelle denne vinteren. Selv om det var en «treg» januar, har avslutningen vært helt spesiell. Når vinteren ikke ville gi slipp selv om kalenderen viste mars, fikk nåværende «banemester» Trond Grinden en idé. Hvorfor ikke arrangere et banerekordstevne, hvor vi arrangerer løp for våre unge utøvere samtidig som vi får hit våre eliteløpere og kanskje også noen tidligere løpere som ønsker å prøve isen. Ideen ble godt mottatt i skøytestyret, og arbeidet med arrangere Banerekordløpet 2023 startet for fullt.

Det skulle vise seg at Banerekordløpet 2023 ble en gedigen suksess. Været var på klubbens side og i tillegg til 69 deltakere, var tilstrømmingen av publikum til Prestberget enorm. Et sted mellom 2- og 300 tilskuere koste seg i solskinnet og fikk oppleve alt fra en mengde lokale rekrutter til verdensstjerner i aksjon.

På Prestberget denne fine søndagen, stilte fire løpere som var endel av Norges lag under VM enkeltdistanser i Heerenveen forrige helg opp. I tillegg til klubbens egne eliteløpere, Aurora Løvås, Hallgeir Engebråten og Sander Eitrem, kom Martine Ripsrud fra naboklubben Stange til Prestberget for å ta del i banerekordfesten.

De tidligere banerekordene var stort sett satt for over 20 år siden. Banerekordene er stort sett satt når klubben har arrangert norgesmesterskap og Norges Cup på Prestberget. Denne søndagen ble fire av rekordene slettet.

Martine Ripsrud fra Stange senket banerekorden på 100 meter fra 12,2 (Hanna Blekastad i 1989) til 11,02. På 500 meter senket hun den fra 42,54 (Anette Bjelkevik, Arendal SK i 2001) til 41,65.

Hallgeir Engebråten satte ny banerekord på 1500 meter med 1.54,80. Pål Gravem fra Eidsvold Turn hadde den gamle på 1.56,3 som ble satt under Mapei-løpet i 2002.

Sølvvinneren fra EM på skøyter tidligere i år, Sander Eitrem senket banerekorden på 3000 meter til 3.56,82. Den gamle rekorden hadde Sand IFs tidligere eliteløper Lasse Sætre. Lasses banerekord ble satt under et klubbløp i 1995 og var på 4.24,8.

Etter premieutdelingen hvor samtlige unge løpere fikk pokal, delte Nord-Odals ordfører Ragnhild Haagenrud Moen ut Nord-Odal kommunes idrettspris for 2022 til Hallgeir Engebråten. Hun delte også ut Nord-Odal kommunes idrettsstipend til Aurora Løvås.