Hanna Iost Pekeberg strålte om kapp med både venninna Katrine Ingjerd Holter og høstsola etter å ha rutsjet 25 meter over elvesluket, bare lenket til en stålwire.

– Jeg var ikke redd en gang, påpekte Skarnes-jenta, mens venninne Katrine innrømmet å ha nølt litt før den siste luftseilasen over elva.

Men før de kom så langt hadde begge 12-åringene beseiret mange hindre tre meter over bakken, og deretter forsert ei særdeles gyngende hengebru med bruset fra Styggåa i Nord-Odal 16 meter under seg.

Nei da, jentene har ikke deltatt i noen realityserie på TV. De har vært med på åpningen av Sør-Hedmarks første klatrepark.

Midt i svarteste skogen

Midt i svarteste skogen et par kilometer nord for Bruvoll har nemlig Odal Turlag begått en dugnadsinnsats av de sjeldne. I sommer og høst har mer enn 50 turlag-medlemmer fra fem til over 70 år båret 600 kilo stålwire og flere hundre meter terrassebord inn til det som Odal Turlag nå håper skal bli det mest brukte aktivitetsområdet for barn og ungdom i hele glåmdalsdistriktet.

Rundt 850 dugnadstimer, 400.000 kroner og 2000 muttere har gått med til å reise et leke- eldorado for villmarksentusi- aster i reneste Tarzan-stil. Og lørdag var hele anlegget åpningsklart, med en generalsekretær i Den Norske Turistforening, medbringende bengalsk lys, som førstemann over Styggåa-juvet.

Odal turlag åpnet 3.oktober 2015 sin klatrepark "Stiggarti" ved Styggåa-juvet i Bruvoll i Nord Odal.Video/redigering: Jens Haugen. Reporter: Sigmund Fossen

Se video:

– Dette var helt klart mer utfordrende enn å klippe over ei snor, men til gjengjeld helt i turistforeningens ånd, mente Nils Øveraas, og skrøt av at klatreparken er den første i Norge tilknyttet Den Norske Turistforening.

– Det sier litt om Odal Turlag, som er en av våre foreninger som har økt medlemstallet mest det siste året, og er den eneste der over 30 prosent av medlemmene er barn og unge, sa generalsekretæren.

Så har da også Odal Turlag i år fått hederspris fra turistforeningens ungdomsorganisasjon DNT Ung: Forgubbingbekjempelsesprisen.

Begynte forsiktig

Det var på ingen måte planlagt at det skulle bli en aktivitetspark på fem-seks mål sør for Sætersjøen.

– Vi begynte med ei løype med en høyde på tre meter over bakken, men vi fant ut at vi da traff bare én aldersklasse. Vi ønsker jo å aktivisere så mange som mulig, og dermed så vi muligheten for å utnytte juvet over Styggåa. Dermed kom hengebrua, og deretter en 90 meter lang wire (zipline) på skrå over elva som prikken over i-en, sier prosjektleder for klatreparken, Hjalmar Nergaard.

Nå blir det villmarksaktiviteter i parken i regi av turlaget utover høsten, men detaljerte åpningstider er ennå ikke klarlagt.

– Det er strenge sikkerhetskrav knyttet til en slik park, og derfor må vi ha det på plass før vi kan planlegge den videre aktiviteten, sier Nergaard.