Gå til sidens hovedinnhold

Jørn-Andor tar de høyeste toppene

Artikkelen er over 4 år gammel

ÅSNES: Jørn-Andor Øwre, Stian Hallén, Åsmund Treu Røed og Martin Andersen nådde Denali (6194 m.o.h.) i mai. Den norske ekspedisjonen er omtalt som en suksess, og de toppet opplevelsen med å kjøre på ski ned fra toppen.

Da Jørn Andor Øwre (28) fra Åsnes la opp skiskytterkarrieren etter å ha hevdet seg i tetskiktet i Norge i flere år, fikk han tid til overs.

Flisa-karen klatrer sammen med sin samboer og kamerater som bruker mye tid på å holde seg i toppform.

For det må man være for å nå Denali – Nord-Amerikas høyeste fjell - på 6194 meter over havet.

Den norske suksessen

Det begynte med toppturer med ski på ryggen og løssnøkjøring om vinteren. Så mer klatring, større utfordringer.

 

– Det handler om å utfordre seg selv, men også om ha det moro ute i naturen, sier miljøterapeuten som bor på Lillehammer.

De fire kameratene satte av tre uker for å nå toppen av Denali, med pulk på slep og ski på ryggen den siste etappen fra camp.

– Det er ikke aktuelt å leie seg inn i et kostbart, guidet turopplegg. Vi gjorde alt i egen regi. Utfordringen er å planlegge og gjennomføre ekspedisjonen, sier Øwre.

I magasinet Friflyt.no omtales ekspedisjonen som den norske suksessen på Denali. De ble flydd inn fra en liten landsby i Alaska. Det var påskevær og fantastiske forhold.

 

Høyden er risikoen

– Å klatre innebærer en risiko i seg selv, her er høyden en ekstra risiko. Det er viktig å komme hemmat, for dette er mer enn høyt nok til at liv kan gå tapt, sier solungen.

Derfor er det viktig å vite hva man holder på med. De var en turvant gjeng som var godt forberedt – to av dem leger.

På slike høyder er det en overhengende fare for å bli syk, og det er viktig å ta forholdsregler, kjenne på kroppen og være våken for hverandres symptomer.

(Teksten fortsetter under bildet)

 

– Vi var heldige med været og etablerte leir på 4.300 meter på dag fire. Der lå vi og tok akklimatiseringsturer før vi tok toppen på dag sju.

Det var helt på grensen å gå opp så raskt, men vi hadde et værvindu som gjorde at vi ville forsøke, sier han.

De fire traff på folk som hadde sittet lenge i fjellet uten å komme opp på grunn av været.

Jørn Andor vet de var heldige som nådde opp den dagen.

– Å nå toppen gjør noe med deg. En stor tilfredsstillelse. Men på Denali var vi så slitne at vi vel ikke greide å sette så stor pris på det mens vi var oppe. Det var fryktelig tøft, og vi hadde en retrettplan, men forsto at vi var i form til å fullføre–og gjorde det.

 

Ned på ski

Kameratene var klare på at de ville ha forsøkt på nytt om de ikke greide det på første forsøk. Men det krevd en dags hvilepause, med dårlig vær på dag ni.

Det spesielle med turen til disse fire, var at de kjørte ski ned igjen. Det er det ikke mange som gjør. Det er moro, men ikke risikofritt, medgir Øwre.

På ski kan de raskere gjøre retrett om været blir dårlig. Me med farten øker risikoen, men det var litt av vitsen. Og minnene sitter sterkt.

 

Kommentarer til denne saken