– Helt håpløst og veldig uklokt

DELTE: Tor André Johnsen delte denne artikkelen med påfølgende kommentar onsdag kveld. (Foto: Ø-tipser)

DELTE: Tor André Johnsen delte denne artikkelen med påfølgende kommentar onsdag kveld. (Foto: Ø-tipser)

Artikkelen er over 2 år gammel

Både leder i Hedmark Frp Johan Aas og statsminister Erna Solberg (H) reagerer sterkt etter at Tor André Johnsen delte et Facebook-innlegg fra et innvandringsfiendtlig nettsted onsdag.

DEL

(Østlendingen) Johnsen delte nemlig en artikkel med overskriften «Nordmenn satt kaffen i halsen da denne AUF-lederen ble intervjuet av NRK» fra det innvandringsfiendtlige nettstedet 24avisen.com, hvor han også skrev følgende kommentar:

«Hææ? Seriøst? Er det 1. april eller er det slike folk Ap satser på framover»

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng sendte en skjermdump av Johnsens innlegg til statsminister Erna Solbergs Twitter-konto torsdag morgen, hvor førstnevnte skrev at hun selv ble uvel, og samtidig lurte på hvordan statsministeren reagerte på innlegget.

– Selvfølgelig mener jeg dette er helt håpløst, noe det meste som står i 24avisen er, skrev statsminister Erna Solberg.

– Uklokt

Også leder i Hedmark Frp, Johan Aas, synes Johnsens deling var uklok.

– Vi må alle være bevisste og varsomme med å dele innlegg fra useriøse nettsteder, og vi må i det minste lese sakene vi deler så vi vet vi kan stå inne for dem. Vi bør ikke dele innlegg basert på overskriften. Det var uklokt av Johnsen å dele dette innlegget, spesielt fordi det kritiserer en ungdom. Hadde det vært en garvet stortingspolitiker, hadde det vært noe annet, sier Aas.

– Har stortingsrepresentanter et ekstra ansvar for å opptre ryddig på sosiale medier?

– Ja, det synes jeg de som sitter i Norges nasjonalforsamling har, sier Aas.

– Ba du Johnsen om å fjerne innlegget?

– Nei, jeg har ikke vært i kontakt med Johnsen i dag. Det var Hamar Arbeiderblad som gjorde meg oppmerksom på innlegget. Siden fikk jeg høre at mange andre hadde bedt ham om å fjerne det. Og det ble også gjort. Det var uklokt å dele innlegget, og klokt å fjerne det. Stortingsrepresentanter har et ekstra ansvar for opptre ansvarlig på sosiale medier, men det er jo menneskelig å feile, sier Johan Aas.

– Virkelig å gå over streken

Johnsen slettet Facebook-innlegget torsdag, men får også så hatten passer av AUF som mener Ringsaker-mannen sprer rasistisk og hatefullt innhold om Grorud AUF-leder Anujanmanyang Kathir (17).

- Å legge ut en artikkel med så hatefulle og rasistiske ytringer fra et nettsted kjent for falske nyheter, er virkelig å gå over streken, sier nestleder i AUF, Ina Rangønes Libak, til Dagbladet.

Saken Johnsen delte, var fra Arbeiderpartiets valgvake på Folkets Hus i Oslo der nevnte Kathir ble intervjuet av NRKs Jarle Roheim Håkonsen.

Delingen skapte også raskt furore i stortingsrepresentantens kommentarfelt, og flere påpekte blant annet at artikkelen kom fra et innvandringsfiendtlig nettsted med både usynlig eier og redaktør, samt anonyme tekstforfattere.

Dagbladet klarte imidlertid også å registrere kommentarer fra privatpersoner som kalte Kathir blant annet for en «svart klovn» og «apekatt».

Østlendingen har forsøkt å få tak i en for tiden ferierende Tor André Johnsen for å kommentere saken torsdag kveld, men uten hell.

Artikkeltags