Grue-æraen over etter 40 år

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

En lang fotballæra er over når Grue i ettermiddag tar steget ned i 4. divisjon. Når sesongen starter neste år, er det faktisk på året 40 år siden sist klubben spilte så langt nede i seriesystemet.

DEL

I 1966 vant Grue serien overlegent, og i kvalifiseringsspillet på høsten slo laget Ski og Bjørkelangen.

Det var starten på den beste perioden i lagets historie, og på begynnelsen av 70-tallet begynte det virkelig å livne til i fotballbygda i Solør.

Markerte seg

Laget fra vesle Kirkenær markerte seg på det norske fotballkartet etter å ha stått for den ene cupbomben etter den andre, mot toppserielag.

I 1971 ble det tap etter ekstraomganger i 3. runde mot Ham-Kam hjemme på Kirkenær (2-2 etter ordinær tid).

Toppserielaget Lyn ble slått ut i 3. runde i 1972 da det ble satt publikumsrekord med 5000 tilskuere rundt Gressbanen nord for Kirkenær sentrum.

I 4. runde så 10.000 tilskuere at 3. divisjonslaget (dagens 2. divisjon) Grue ga Strømsgodset (cupvinnere i 1969, 1970 og 1973..) kamp til døra på Marienlyst i Drammen. Etter 1-1 ved pause, vant til slutt Godset 3-1.

Askeladd

Fotballinteresserte gruesokninger husker fortsatt legendariske Bjørge Lilleliens positive kommentarer på radioen etter lille Grues innsats mot den gang veldig mektige Strømsgodset.

Laget ble omtalt som cupaskeladden i Norge, og også i 1973 holdt laget på å nå 4. runde. Et nytt toppserielag, Fredrikstad, ble holdt til 3-3 hjemme i 3. runde, og i omkampen på Fredrikstad stadion sto det 1-1 etter ordinær tid. FFK avgjorde det med 4-1 i ekstraomgangene.

Fra Gressbanen til stadion

På Gressbanen like nord for sentrum samlet Grue stadig opp mot 4-5000 tilskuere på traktorhengere og annet tilgjengelig tribunemateriell på de mest attraktive hjemmekampene, og ny stadion måtte bygges for å få plass til alle som ville se Grue.

Den ble åpnet midt på 70-tallet, samtidig som Grue som det første laget fra Glåmdal tok steget opp i den nest øverste divisjonen i Norge. Høsten 1975 ble nemlig Stabæk slått i en meget nervepirrende opprykkskamp. Hundrevis av Grue-patrioter heiet laget fram til 2-1 seier på Nadderud.

På topp nest øverst

Sesonginnledningen i 1976 var en lang parademarsj for Grue. Etter tre strake seirer lå laget helt på toppen av tabellen, og «Sportsrevyen» tok etter hvert turen til Kirkenær og Grue stadion for å se hva dette var for noe. Det ble 0-0 mot Lyn i den kampen, og Grue holdt stand utover sesongen og ble til slutt nummer fem i den nest øverste divisjonen.

Sesongen etter, i 1977 ble det for mange nedturer, og sesongen ble avsluttet med 0-9 mot Steinkjer hjemme på Kirkenær. På grunn av målforskjellen rykket akkurat Steinkjer opp på knapp bekostning av Fredrikstad, og det var mange spekulasjoner etter rekordtapet.

Mange spillere forlot klubben før 1978-sesongen, men med et lovende juniorlag som nådde veldig langt i juniorcupen på denne tiden, ble et nytt lag bygd opp. Med mange 18-19-åringer på banen ble plassen berget i 1978 etter 4-1 borte mot Kvik/Halden i den avgjørende siste kampen. Med Kvik-seier hadde Halden-laget rykket opp. Med Grue-tap hadde solungene rykket ned&

Bra i '92

I årene etter leverte Grue mange sterke resultater i 3. divisjon (dagens 2. divisjon) med fjerdeplass og kjemping i toppen i 1981 som beste år. Også i 1992 kjempet laget helt i toppen, men mistet grepet helt på slutten av sesongen.

Fotballen har alltid stått sterkt i bygda. Nå spørs det bare om klubben, som har fostret så mange gode spillere, med Ståle Solbakken i spissen, klarer å komme tilbake.

Artikkeltags