[Fredrikstad Blad ]En fire år gammel gutt fra Henan-provinsen i den sentrale delen av Kina fikk påvist smitten etter at han hadde fått feber og andre symptomer 5. april, melder Reuters.

Ingen nærkontakter av gutten er smittet, heter det i en uttalelse fra kinesiske helsemyndigheter.

Gutten hadde vært i kontakt med kyllinger og kråker som ble avlet opp i hjemmet, legger myndighetene til.

Det dreier seg om influensaviruset H3N8, som tidligere er påvist blant hester, hunder, fugler og sel, men aldri hos mennesker, ifølge myndighetene i Beijing. Viruset er også kjente som hesteinfluensa.

En foreløpig vurdering slår fast at virusvarianten så langt ikke har evne til å smitte mennesker på noe effektivt vis, og at risikoen for epidemi er lav.

Mange ulike fugleinfluensa-varianter finnes i Kina, og noen ganger blir mennesker smittet. Som regel dreier det seg da om fjærkre-oppdrettere.

Ny forskning peker mot at marked i Wuhan var opphavet til koronapandemien

To omfattende forskningsrapporter peker mot et marked i Wuhan i Kina som opphavet for koronapandemien.

Forskerne fant ikke støtte for en alternativ hypotese om at koronaviruset stammet fra et laboratorium i Wuhan, skriver The New York Times.

Rapportene er et samarbeid mellom en rekke forskere fra flere universiteter i verden over, flesteparten i USA. Forskerne har analysert data fra en rekke kilder for å se etter ledetråder til hvordan pandemien oppsto. De konkluderte med at koronaviruset var til stede i levende pattedyr som ble solgt på et sjømatmarked i Wuhan på slutten av 2019.

Forskningen tyder på at viruset høyst sannsynlig to ganger smittet over på folk som enten jobbet eller handlet på markedet.

De to forskningsrapportene, på til sammen rundt 150 sider, er ennå ikke publisert i et vitenskapelig tidsskrift.

Kina raser mot amerikansk etterretningsrapport om koronaviruset

Kinesiske myndigheter gikk hardt ut mot en amerikansk etterretningsrapport om koronavirusets opphav. De kaller rapportens funn «politiske og falske».

– Uansett hvor mange ganger denne rapporten blir publisert, og hvor mange versjoner de finner på, kan det ikke forandre på at det er fullstendig politisk og falskt, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsperson Wang Wenbin søndag.

Wang la særlig vekt på at det er amerikansk etterretning som står bak rapporten, som kinesiske myndigheter mener beviser at rapporten har politiske motiver, og ba USA slutte «å angripe og svartmale Kina».

En utvidet versjon av etterretningsrapporten ble sluppet tidligere i uka, der det blant annet står at amerikansk etterretning neppe vil finne ut om koronaviruset spredte seg til mennesker gjennom et naturlig møte med dyr eller gjennom lekkasje fra et laboratorium i Wuhan.

Rapporten la til at kinesisk samarbeid trolig må til hvis man skal kunne trekke noen konklusjoner om virusets opphav, og at Kina fortsetter å hindre den global etterforskningen.

Det er blitt lagt press på Kina om å vurdere en ny etterforskning om virusets opphav, etter at et forsinket og svært politisert besøk fra Verdens helseorganisasjon ikke kunne komme fram til noe. Beijing har avslått disse kravene, og mener det er politiske motiver bak dem.

President Joe Biden, som bestilte rapporten fra etterretningsorganisasjonene, uttalte i august at Kina holdt tilbake viktig informasjon om opphavet for viruset. På det tidspunktet ble teorien om at viruset ble lekket fra et laboratorium mer populær, selv om amerikansk etterretning stort sett ikke tror viruset er menneskeskapt.