Gå til sidens hovedinnhold

Forsikringsselskapene har fått de første meldingene om flomskader

Artikkelen er over 2 år gammel

Forsikringsselskaper har allerede fått en rekke henvendelser om flomskader og regner med store kostnader knyttet til flommen.  

Farenivået for flom ble hevet til rødt på store deler av Østlandet, som er det høyeste nivået. Det har allerede kommet inn meldinger om oversvømte kjellere, forteller Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring.

– Vi registrerer allerede nå betydelige skader i kjellere på hus som er i de mest utsatte områdene, skader som estimeres til sekssifrede beløp. Den høye vannføringen fører til oversvømmelser flere steder, og vi frykter store vannskader på bygninger og biler som blir rammet. Dette gjelder både private boliger, bedrifter, gårdsbruk og butikklokaler, sier Irgens.

Tryg Forsikring frykter vårflommen kan bli like ille som 2015, da måtte forsikringsbransjen ut med 570 millioner kroner.

– Skulle noe tilsvarende skje som i 2015 frykter vi skader for flere hundre millioner kroner. Det er for tidlig å si hvor omfattende denne flommen blir selv om det er en del likhetstrekk med 1995, som store snømengder i fjellet og en kjølig april. I de fleste sammenhenger blir skader på hus og innbo dyrere å erstatte år for år, sier Irgens.

– Vi følger utviklingen tett og har allerede mottatt de første telefonene om flomskader. Vi har satt skadeapparatet i beredskap for å kunne håndtere et stort antall henvendelser om nødvendig, sier skadesjef Inge Oksvik i forsikringsselskapet If.

Den økende vannføringen i vassdrag på Østlandet gjør risikoen for vannskader stor for både bedrifter, gårdsbruk, butikker og private boliger. Alle bes nå å gjøre det de kan for å minimere risikoen for skader.

– Dersom det er fare for at vann kan trenge inn i boligen, flytt gjenstander og verdisaker opp i etasjene. Tenk også over om biler og campingvogner bør settes i trygghet et annet sted. Dersom du står i parkeringsgarasje som kan bli full av vann, flytt bilen før det er for sent, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Samtidig melder SpareBank 1 at det har vært unormalt kaldt mange steder i vinter, og at de venter å få inn mange skader som skyldes frost og snøsmelting utover sommeren. I begynnelsen av mai er det meldt flere frostskader for 2018 enn i 2015, 2016 og 2017 til sammen.

– Frost er én årsak, men det er slitasje og gamle rør og vannsystemer som har forårsaket flest vannskader de siste årene, sier Nielsen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.