Mattilsynet har slått fast at klorpyrifos kan påvirke utviklingen av nervesystemet hos fostre og barn, og Norge og åtte EU-land har derfor innført forbud mot bruk av plantevernmiddelet.

Frukt, bær og grønnsaker med klorpyrifos havner likevel i norske butikker, skriver Dagbladet , som har deltatt i et europeisk graveprosjekt i regi av Danwatch og Investigative Reporting Denmark.

Autisme og ADHD

Forskere mener at selv små mengder klorpyrifos kan forårsake hjerneskader, autisme og ADHD hos barn, og flere amerikanske delstater har vedtatt totalforbud.

EU har inntil nå godkjent stoffet, basert på en 20 år gammel studie utført på oppdrag fra produsenten Dow Chemical. Tillatelsen utløper imidlertid ved nyttår og vil ifølge kilder i EU-kommisjonen ikke bli fornyet.

Appelsiner og klementiner

Mattilsynet i Norge tar over 1.200 prøver av bær, frukt og grønnsaker årlig og fant i 2015, 2016 og 2017 rester av klorpyrifos i 3,5 prosent av prøvene.

Appelsiner topper listen, etterfulgt av klementiner, bananer, lime, rosiner, epler og sitroner. Ved én kontroll oppdaget Mattilsynet at bladpersille fra Laos inneholdt 56 ganger så mye klorpyrifos som tillatt.

Laos har høyest andel klorpyrifos i matvarer, etterfulgt av Kypros, Tunisia, Kina, USA, Ecuador, Malta og Tyrkia.

– Jeg synes i utgangspunktet klorpyrifos burde forbys. Så kan industrien protestere så mye de vil, sier professor Ketil Hylland ved institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.