– Enkelte uker kunne jeg gå opp til fire dager uten å spise fordi pengene ikke rakk til, sier Fiskerud.

Mens de gamle vennene var ute og festet og levde livet som de fleste andre tidlig i 20-åra, hadde 21 år gamle Kari Fiskerud akkurat mistet faren til kreft og stått tilnærmet alene med et dødsbo og det som virket som en helt håpløs livssituasjon.

Over inngangsdøra i kjellerleiligheten hun og forloveden Ruben i dag bor i, henger fortsatt far Thor Håkon Rustads drosjeløyve.

– Vurderte å gi opp

Selv om det til tider virket bekmørkt for få år siden, ønsker Kari nå å vise at det er mulig å få det til, selv når det virker som hele verden jobber mot deg.

– Det var flere ganger jeg seriøst vurderte å gi opp, sier Fiskerud.

For ganske nøyaktig fire år siden sto den blide jenta fra Lillestrøm på det lokale NAV-kontoret med en konvolutt i hånda. De store blokkbokstavene på fremsiden lyser mot henne:

«NØDHJELP»

– Det var flaut, det var vondt, men det var også helt nødvendig. Alt av sparekontoer var skrapt og det nærmeste jeg kom inntekt var som ekstravakt i en omsorgsbolig, hvor jeg så å si aldri fikk vakter. På det tidspunktet hadde jeg ingen ting. Heldigvis ble nødhjelpen innvilget, forteller hun.

Avdelingsleder ved NAV i Lillestrøm, Siv Tomasgard, forteller hun synes det er inspirerende å høre Karis historie, men forteller at antall søknader om nødhjelp stiger i takt med økende kostnader i samfunnet.

Nødhjelp fra NAV

Hjelp i en nødssituasjon skal gå til nødvendige utgifter i en kort periode. Dette er blant annet støtte til mat, hygieneartikler og reiseutgifter. Det kan også gis støtte til regninger som må betales for å hindre at nødvendige tjenester som strøm eller lignende blir stengt. Hvis du ikke har et sted å sove og oppholde deg det neste døgnet, kan du også søke om hjelp til å finne et midlertidig botilbud.

Så mage mottar nødhjelp hvert år:

2020 : 232 personer/familier à 541 utbetalinger

2021 : 270 personer/familier à 571 utbetalinger

Hittil i år 1.1.2022 tom.20.6.2022 : 187 personer/familier à 438 utbetalinger

Kilde: NAV.no

Var langt nede

Romerikes Blad møter Kari og og samboeren Ruben Røneid i kjellerleiligheten deres på Skedsmokorset. Selv om det bare er halvannet år siden de møttes, er de godt forlovet og Ruben smiler når han snakker om jenta han sitter ved siden av.

– Hu er virkelig drømmedama. Med tanke på alt hu har gjennomgått er det helt utrolig at vi sitter her og har det så bra som vi har det. Det viser at hu aldri ga opp, men sto på hele veien, sier Ruben. Kari forteller at hun ikke er så glad i skryt og rødmer litt.

Kari trekker pusten før hun forteller om den vanskelige tida etter farens død.

– Jeg var langt nede og vurderte flere ganger å gi opp. Jeg opplevde at mange sa de skulle være der da pappa døde, men når det kom til stykket var det få som stilte opp. Venner forsvant og jeg følte meg veldig ensom. Det var tider alt virket veldig svart.

Søkte hundrevis av jobber

Men Kari ga aldri opp. Snarere ga hun på. Hun tok opp fag fra skolen og søkte jobber i øst og vest.

– Jeg søkte på hundrevis av jobber og løp fra et intervju til det neste. På det meste søkte jeg opp mot 20 jobber om dagen, sier Kari.

Likevel skulle det ta tid før hun fikk skikkelig napp, men en jobb som livredder ved et badeanlegg ble starten på bedringsprosessen.

– En perfekt ansatt

Så kom redningen. Etter utallige søknader og intervjuer fikk Kari seg jobb på Olivenlunden 1830 på Strømmen Storsenter. Daværende butikksjef Konstantin Thanos Røyeng sier han er meget fornøyd med ansettelsen.

– Kari har alt du ser etter i en ansatt. Jeg husker fortsatt at jeg fikk et utrolig godt inntrykk av henne på intervjuet. Hun er veldig varm og har en veldig god humor. Hun er også veldig flink med kunder og en dame som passer veldig godt som butikksjef nå. Jeg angrer ikke noe på at jeg ansatte henne, sier Røyeng.

– Løp og kjøpte grillpølser

Kari, som i dag jobber som butikksjef, eller butikkleder som hun kaller det selv, forteller at denne ansettelsen var helt fantastisk.

– Det gir en trygghet jeg ikke har hatt på mange år. Hadde du spurt meg for få år siden ville jeg nok aldri trodd at livet skulle være så bra som i dag. Det første jeg gjorde da jeg ble ansatt var å løpe inn i butikken for å kjøpe en pakke med ordentlige grillpølser fra Gilde uten å tenke på hvor mye det kosta, forteller hun.

Paret som sitter på hver sin kjøkkenstol i leiligheten de ikke har bodd så mange månedene, men allerede kaller «hjem» ser på hverandre. Ruben stryker henne lett på ryggen.

– Det viser bare hvor utrolig sterk hu har vært. Selv om ting til tider har vært utrolig tunge, har hu aldri slutta å kjempe og her sitter vi sammen i dag. I ettertid er det også veldig stort å se hva hun har fått til stort sett alene, sier Ruben.

Vil vise vei for andre

Selv om ting til tider har vært veldig tungt siden Karis far døde i 2016, mener Kari opplevelsene har bidratt til at hun er den hun er i dag. En sterk, blid og lattermild dame. Hun forteller at hun på veien har hatt flere gode støttespillere, spesielt i familien på veien.

– Det viser bare at om du er klar for å legge ned en skikkelig innsats, vil det bli bedre etter hvert. Men du må jobbe for det. Jeg ønsker å vise at det er mulig å reise seg fra det som virker litt håpløst til at det ordner seg til slutt. Bare se på meg, her jeg står som butikkleder etter mange år, sier Kari.

En økende utfordring

Avdelingsleder ved NAV i Lillestrøm, Siv Tomasgard, forteller hun synes det er inspirerende å høre Karis historie, men forteller at antall søknader om nødhjelp stiger i takt med økende kostnader i samfunnet.

– Vi ser at antallet søknader om nødhjelp øker i takt med med at alt i samfunnet blir dyrere. Det er veldig forskjellige mennesker som søker nødhjelp, og det er dessverre ofte tilfeldigheter og diverse hendelser i livet som gjør at man havner der man havner. Jeg er redd dette vil bli en økende utfordring fremover, sier Tomasgard.