En unik måte å oppleve kultur på begynner i helgen

GARDS- OG SETERSEIERE:  Fra venstre mot høyre: Eirik Fleischer, Roy Leirvik, Helen Davey, Ole Albert Eig og Mona Wiik.

GARDS- OG SETERSEIERE: Fra venstre mot høyre: Eirik Fleischer, Roy Leirvik, Helen Davey, Ole Albert Eig og Mona Wiik. Foto:

I sommer kan de som ønsker det oppleve bygdekultur i Solør på nært hold.

DEL

– 'Å gå gardtass' er et gammalt uttrykk fær å rusle rundt milla garda og sjå hær som skjer.

Denne gamle tradisjonen skjer fremdeles i Solør. I år går gardtassinga til et museum, tre gårder og ei seter. Man kan besøke Syversætre gård, Vesterhaugen, Våler Torvdriftsmuseum, Bugarden og Braskerudsetra. Bryggerhuset på Austvang kunne ikke delta i år, men det er nok av plasser å besøke. Det er lærerikt og har blitt gjort i 13 år.

Syversætre gård

Det er Karen Syversætre som driver denne gården utenfor Flisa. Her tilbyr hun rideleir med undervisning, utstilling med Hailin Meng Flenvolds origamikunst, og Wenche Kvesetberg- bilder. Det blir også håndverksutsalg og bakst fra en vedfyrt stenovn. Hun selger også lindehonning, skinn og garn fra sine egne sauer.

Noe som også er veldig spesielt er omvisning i den gamle hovedbygningen. Det er et bygg med masse historie, og interiør fra 1900-tallet.

Vesterhaugen

Helen Davey og Hans Kristian Eig driver dette økologiske småbruket. Her er det også en del forskjellige dyr: melkekuer, griser, høner og kopplam. Dette er en avslappet plass hvor man kan hoppe i høyet om man vil.

Våler Torvdriftsmuseum

Torvdriftsmuseet: museet sto ferdig i 1995,' med maskiner, gjenstander og bygninger tilbake til Våler torvskole som ble etablert i 1918. Museet ligger utenfor Våler sentrum.

Bugarden

Dyrekjære Ole Albert Eig og Mona Wiik driver denne gården. De har 13 forskjellige dyrearter, deriblant geiter, minigriser, påfugler og skilpadder. Her er det også mulighet for å ri. I tillegg kommer det til å holdes aktiviteter slik man ser på Farmen. De har også i nyere tid begynt å produsere egne drikkevarer og honning. Det blir og cowboyfest lørdag kveld.

Braskerudsætra

Braskerudsætra ligger i Braskereidfoss. Den er drevet av Erik Fleischer og Roy Leirvik. Det spesielle med denne setra er at den baserer seg på tradisjonell seterdrift. Til og med ystingen er basert på gamlemåten. Dyra er godt ivaretatt her og man kan høre det klinge i kubjeller idet man går inn porten.

Artikkeltags