Yvonne Andersen fra Austmarka er i vinden som aldri før, og det er også hennes karakterer i «Årringer». Samtidig kan hun røpe at hun allerede er i gang med en ny bokserie. Men akkurat nå er hun veldig glad for å ha fått Cappelen Damms gullbok-pris.

Nytt teater til sommeren

– Jeg skjønte ingen ting og ble helt paff, for jeg visste ikke om at prisen en gang! Det var bare så vidt jeg fikk med meg begrunnelsen, men prisen gis visst til dem som har gjort noe mer og utenom det å «bare» skrive bøkene. Så det var veldig stas, og jeg passer godt på kjedet med gullbok som anheng.

– «Årringer» er blitt et univers som folk drømmer seg bort i også utover bøkene. Det har jo både blitt teater, og småfilmer som jeg har laget, og adventskalender knyttet opp mot bokserien i Cappelen Damm, sier Yvonne, som virkelig har truffet en nerve med fortellingene om bygde- og skogsliv med slit, strev og kjærlighet.

– Og faktisk blir det ny, stor teateroppsetning med nytt manus på Bygdetunet på Austmarka i august 2023! Det gleder jeg meg veldig til, sier Yvonne, som er i full gang med manus.

Og ut fra det store antallet publikum som så oppsetningen i regi av Teater i Glåmdal sommeren 2019, så vil vi tro det er mange flere enn Yvonne som gleder seg.

Folk leser jo Årringer-serien over hele landet, så publikum kom fra både fra Nord-Norge og Vestlandet, i tillegg til alle lokale. Det var smekk fullt på forestillingene ute på det idylliske området.

– Det skulle vært ny forestilling i 2021, men det ble jo stoppet på grunn av korona. Jeg er utrolig heldig som har Øivind Roos med på laget, det hadde aldri blitt noe uten han og det lokale teatret. Og de fleste skuespillerne blir med også neste sommer!

– Jernhard disiplin

«Årringer» er den serien Yvonne har levd lengst med. Den første boka kom ut i begynnelsen av 2013. Da Glåmdalen besøkte henne i 2017, var bok nummer 27 kommet ut, og hun satt med favnen full.

(saken fortsetter under bildet)


Nå er bok nummer 62, «Lomskriket», nettopp sluppet, og det er lenge siden favnen var stor nok til å romme alle bøkene. Bok nummer 63 kommer i oktober, og hun lover at det blir flere, selv om serien ikke kommer til å vare evig:

– Jeg gir meg nok før vi kommer til 2. verdenskrig, sier hun. Nå er det en ny generasjon som også er karakterer i bøkene.

Serien rommer til nå nå perioden fra 1907 til 1927, og Yvonne er pinlig nøyaktig med å ha detaljene på rett plass. Alt fra at det skal stemme historisk, til klær og til og med vær!

Med ei bok annenhver måned, blir det 6–7 bøker hvert år. Blir hun aldri lei karakterene sine?

– Nja, ikke akkurat lei, men det hender jo det går tråere noen ganger. Alle dager er ikke like sprudlende, for å si det sånn. Men da er det bare å holde seg til rutinene. Det er jernhard disiplin som gjelder. Jeg går på jobb på kontoret hjemme hver dag, og da går det seg til, sier hun.

Titler i skogen

Ideene kommer raskere når hun er ute i naturen:

– Jeg bor jo «midt i skogen», og bruker naturen mye når jeg har fri. Det blir mange skogsturer, og det er gjerne da jeg kommer på titlene til bøkene mine, eller andre ideer som jeg må skynde meg å skrive ned med det samme jeg kommer hjem, sier Yvonne.

Hun skryter gjerne av arbeidsgiveren sin, Cappelen Damm:

– Jeg er trofast mot forlaget mitt, men så har jeg da også verdens beste arbeidsplass, takket være dem. Jeg får all den støtte og oppbakking som tenkes kan, sier hun.

«Årringer» har slått an også utenfor Norges grenser, så serien er oversatt til både svensk og polsk. både

Yvonne har også begynt på en ny bokserie, parallelt med «Årringer»:

– Den blir noe helt annet. Handlingen er fra Nord-Norge på 50-tallet, og jeg har skrevet tre bøker allerede, sier hun.

Juleturné med humor

Og som om ikke alt dette er nok, så står en juleturné for døra:

– Filmsnuttene som jeg laget rundt persongalleriet fra Årringer, og som ble vist som Cappelen Damms nettsider, er blitt til en litt lengre film som vi skal vise på grendehus og i litt grisgrendte strøk, forteller Yvonne.

Første dato humorfilmen med karakterer fra "Årringer" vises, er 27. november, og så går det slag i slag fram mot jul.

– Det er ikke alle som er på nett, og her kan de oppleve moroa på lerret i fellesskap i et bygdehus eller likende. Filmen heter «Å, du frelsta jul», og jeg kan love mye humor og gæærnskap!

Og det tror vi på, for den allerede nevnte Øivind Roos har en sentral rolle i filmen. Men regien, den har Yvonne selv. Som på så mye annet i livet og bøkenes verden.

Bildeserie

Mord, drukning, brann og ulykke - og masse kjærlighet - det er "Årringer" - se bildeserie