Hets på sosiale medier er i ferd med å bli et alvorlig samfunnsproblem.

Og for vise at de tar fullstendig avstand fra handlingene, starter klubber både i Norge og i utlandet en boikott av sosiale medier fredag kl. 15.00. Den vil vare i tre dager, til og med mandag 3. mai.

I forbindelse med markeringen, var KILs kommunikasjonssjef Jonas Krabseth tydelig i sitt budskap:

– Det vi gjør nå er et helt nødvendig tiltak, sa Krabseth til Glåmdalen.

Noen minutter senere la KIL ut følgende melding på sin hjemmeside:

«For å understreke at vi alle må gjøre mer for å få en slutt på rasisme, sjikane og diskriminering er KIL med på boikotten. Dette er en felles protest for å vise at fotballen står samlet, og vi stiller oss bak boikotten som har sitt utspring fra Premier League, FA, den engelske spillerorganisasjonen og kvinnenes toppdivisjon i England der aktørene oppfordrer til en boikott av Facebook, Twitter og Instagram fra 30. april til 3. mai.

Denne boikotten vil ikke være nok for å stoppe hatmeldinger som mange mottar i sosiale medier. Samtidig er det en kraftig protest i denne kampen, og det vil framheve den ansvarligheten sosiale medieplattformer har for å stanse hatefulle ytringer på nett.

En viktig del av det hele er å få en stopp på hatefulle ytringer og kommentarer enkelte tillater å publisere i sosiale medier. Samtidig som det er en tydelig melding til de selskapene som har et ansvar for å fjerne og utestenge brukere som driver med dette. Her gjøres det en for dårlig jobb i dag, og språket som brukes kan i mange sammenhenger både være truende og ulovlig. En forventning er også at myndighetene gjør mer for å skjerpe lovverket og straffeforfølge de menneskene som i dag kommer med hatefulle ytringer og kommentarer.

KIL ønsker å fortsette å gjøre det vi kan for å bidra i kampen mot rasisme, og vi oppfordrer alle til å ta et standpunkt i denne sammenheng. Del gjerne budskapet vårt, og delta selv i denne boikotten fra i dag fram til mandag 3. mai kl. 23.59.»