Gå til sidens hovedinnhold

Flytter ut, men ikke hit

Barnefamiliene rømmer fra Oslo, skriver Aftenposten. Hvorfor flytter ikke flere hitover?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Potensialet for innbyggervekst burde være stort i Kongsvinger-regionen. Og vi vet at det jobbes iherdig for å skape vekst – også befolkningsvekst – i kommunene våre. «Norges største reunion» i fjor var en suksess, både som arrangement og omdømmemessig. Snart kommer oppfølgingen i form av #treffes – en digital uke om mulighetene som finnes her i distriktet.

Selv om hovedstaden vokser, og snart runder 700.000 innbyggere, er det hvert år tusenvis av barnefamilier som flytter ut av Oslo sentrum, skriver Aftenposten (krever abonnement). I en forskningsrapport fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR), er over 2300 av disse familiene spurt om hvorfor de vil forlate Tøyen, Torshov eller hvor de måtte bo i dag, og hva de ser etter når de skal finne seg et nytt sted å bo. Svarene er interessant lesning, og en lissepasning til alle som jobber med å markedsføre dette flotte distriktet.

De fem viktigste grunnene til at man vil flytte, er manglende uteplass eller hage, mulighetene for lek og utfoldelse, at det er problematisk å parkere, støy og en utrygg skolevei. Dit de skal flytte må det, ikke overraskende, være et trygt bomiljø for barna, gode lekemuligheter, trygg skolevei, lite støy og det må være lett å finne parkering. Alt de ikke liker med storbylivet, altså.

Det er naturligvis mange steder å bosette seg rundt Oslo. Men hvorfor vi går så til de grader under radaren til nesten alle disse barnefamiliene, er likevel vanskelig å begripe. Et godt bomiljø må selvsagt akkompagneres av attraktive jobbmuligheter. Og det må være lettvint for dem som velger å beholde jobben i Oslo å komme seg til og fra. Der har vi fortsatt mye å jobbe med – med en halvferdig motorvei og ensporet jernbane – men det er håp om bedring i en ikke så altfor fjern framtid.

Det meste av det andre kan vi by på allerede. Men folk må vite om oss. Der har vi også en jobb å gjøre.

Kommentarer til denne saken