(Romerikes Blad)

Irriterer du deg over passasjerer som lener seteryggen helt tilbake på flyturer, slik at du ikke får brukt bordet ditt og føler du har passasjeren foran omtrent liggende i fanget?

Nettopp denne muligheten skal flyselskapet Delta Airlines nå gjøre noe med.

Delta, som er et av verdens største flyselskap justerer nå setene på deres Airbus A320-fly, slik at du kun kan lene seteryggen tilbake halvparten så mye som du har tidligere, skriver blant annet CNN Travel. I første omgang skjer det som en test på korte flyvninger.

Reisende forteller, ifølge CNN Travel, at de setter stor pris på endringen.

- Med den trange benplassen flyselskapene gir kan jeg ikke en gang sitte i de normale setene med bena foran meg. Jeg må snu dem sidelengs, og det er enda verre når noen lener tilbake setet, sier Jeff Price, som selv jobber med luftfartssikkerhet.

- Passasjerene sitter så tett på flyene i dag at enhver invasjon av personlig rom blir forsterket, og det å lene setet tilbake er en av de tingene som lett fører til konflikter mellom passasjerer, sier skribent hos Points Guy Scott Mayerowitz.

Måtte nødlande

Det stemmer at seteryggen kan skape konflikt.

I 2014 måtte et av United Airlines fly nødlandet etter en krangel mellom to passasjerer. En mannlig passasjer brukte en såkalt «knee defender», en slags lås som festes på det sammenleggbare bordet på seteryggen foran, slik at det ikke blir mulig for vedkommende i setet å lene seteryggen bakover.

Kvinnen som satt foran ham likte ikke dette og mannen nektet også fjerne låsen når flypersonell ba ham om det. Det hele endte med at flyet måtte lande i Chicago og fly videre til Denver uten de to, skrev blant andre The Guardian den gangen.

Ifølge en artikkel Mayerowitz har skrevet gjør Delta dette tiltaket nettopp for å redusere irritasjon mellom passasjerer på flyreiser.

- En prøver bare å slappe av og gi seg selv litt ekstra plass, mens personen bak plutselig sliter med følelsen av at verden lukker seg rundt dem, sier han, som mener flere amerikanske flyselskap vil følge etter om tiltaket blir en suksess.

Ifølge CNN vil det ta flyselskapet omkring to måneder før endringen er gjort på hele A320-flåten.

Ståplass på flyet

Det er flere som har hatt store planer hva gjelder flyseter den siste tiden. Synes du det er slitsomt å måtte stå på bussen er kanskje ikke ståplasser på flyet noe som står på ønskelisten?

Men flyselskapene sparer mye penger på å kunne presse så mange mennesker som mulig inn på ett fly og i august kunne vi lese om det nyeste innen konsepter for plassbesparelse på flyet.

Det var da den italienske flyinteriørprodusenten Aviointeriors som presenterte det nye setekonseptet, «Skyrider 2.0», og som med det skulle kunne gi plass til 20 prosent flere seter på flyet, i tillegg til at «ståsetene» veier mindre.