Hundretusenvis er på flukt fra borgerkrigen i Syria, og grusomme bilder viser hvordan mange omkommer i forsøket på å nå Europa.

Bidrar

Bildene av en tre år gammel syrisk gutt som ble skylt i land på en strand i Tyrkia, har blitt selve symbolet på katastrofen.

De humanitære organisasjonene opplever stor pågang fra mennesker som vil hjelpe, enten med økonomiske bidrag eller som frivillige.

– Folk har virkelig innsett alvoret. De ønsker ikke lenger å se på, men å bidra, sier Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen til NTB.

Mer enn 5 millioner

Bogsnes sier mange som tar kontakt, vil vite hvordan de kan hjelpe syriske flyktninger.

– Vi opplever enorm pågang fra folk som vil hjelpe. De lurer på hvordan de kan hjelpe, både sør og øst i Europa og i Norge, sier hun.

Siden Røde Kors begynte sin innsamling forrige mandag, har de fått inn 5,3 millioner kroner. Én million ble samlet inn det første døgnet.

– Det er veldig godt sammenlignet med lignende aksjoner tidligere, sier Nicole Portheim.

Hun mener giverviljen blant folk er stor og sier trafikken på deres nettsider har gått voldsomt opp de siste dagene.

En artikkel på nettsiden til Røde Kors om hvordan man kan hjelpe flyktningene har skapt stort engasjement, og Portheim opplyser om at de ikke har hatt lignende trafikk på en enkeltsak siden 22. juli.

– Voldsom økning

Redd Barna har på sin side samlet inn rundt 1,5 millioner kroner den siste halvannen uken.

– Folk gir, og de gir mer enn vanlig på innsamlingssteder. Det er et helt tydelig engasjement, og folk ønsker å bidra, sier Kristina Høyer i Redd Barna.

Tom Hjertholm i Norsk Folkehjelp sier de får så mye klær at de ikke klarere å håndtere alt.

– Vi har hatt en voldsom økning. Det har vært så mye at vi må bremse siden vi ikke klarer å ta imot alt som kommer til mottakene våre. Det viktige nå er penger, så vi kan gi det som trengs, sier han. (ANB-NTB)