Stenger i Svullrya

Stenger: Solveig Horne, barne-, likestillings- og inkluderingsminister, var med og åpnet omsorgssenteret i Svullrya i desember 2015. Nå stenges senteret midlertidig fordi flyktningstrømmen er blitt mindre.

Stenger: Solveig Horne, barne-, likestillings- og inkluderingsminister, var med og åpnet omsorgssenteret i Svullrya i desember 2015. Nå stenges senteret midlertidig fordi flyktningstrømmen er blitt mindre.

Artikkelen er over 1 år gammel

GRUE: De siste ungene er flyttet fra Svullrya til Kirkenær, og nå er Omsorgssenteret på Skogen stengt inntil videre.

DEL

– Det kommer færre flyktninger og det ble færre unger ved senteret i Svullrya. Derfor har vi valgt å stenge det inntil videre, sier Frank Nerheim, daglig leder ved Kirkenær Barneverns- og omsorgssenter.

Senteret ved Svullrya skole ble opprettet for litt over to år siden som et midlertidig omsorgssenter. Da var flyktningstrømmen stor, og sentrene nede på Kirkenær var fulle.

Siden den gang har strømmen av mindreårige flyktninger gått ned, og nå er det totalt 23 unger fordelt på Furubo, Frydenlund og Kirkenærtunet.

Startet med brann

Senteret i Svullrya fikk en lei start før jul for to år siden. Like før åpningen, ble skolen forsøkt påtent. Biblioteket ble totalskadd og gymsalen fikk røykskader. Men resten av bygget klarte seg bra, og kunne åpne like før jul.

Hendelsen gjorde at bygda sto mer sammenspleiset til å ta imot de mindreårige flyktningene.

– Brannen hindret oss ikke så mye. Den ble dessverre aldri oppklart, men bygdefolket reiste seg opp og sa at slik ville de ikke ha det. Vi ble ønsket velkommen, og har ikke merket noe negativt etterpå. Vi var spent på hvordan dette skulle slå ut, men alle tok avstand fra hendelsen og vi følte oss velkommen, sier Frank Nerheim.

Omsorgssentrene gir totalt 120 personer arbeid, i tillegg kommer de ansatte ved barnevernssenteret og familiehjemmene.

– Vi er en viktig arbeidsplass i bygda. Dessuten handler vi lokalt så langt det lar seg gjøre, sier Nerheim.

Kontrakt ut året

– Vi har leiekontrakt med Grue kommune ut dette året, og vil se an etter sommeren og høstens valg hvordan de politiske signalene er når det gjelder flyktninger. Vi har hatt åtte unger på det meste ved senteret i Svullrya. Det ble færre og færre, og vi valgte derfor å flytte de siste ned til Kirkenær. Det ser heller ikke ut til at det skal komme så mange unger i nærmeste framtid, sier Frank Nerheim.

Også de ansatte ved senteret i Svullrya er overflyttet, slik at ingen har mistet arbeidet på grunn av stengingen. Nerheim opplyser samtidig at senteret i Svullrya står klart til rask åpning dersom flyktningstrømmen endrer seg.

Flyttingen gjør at de tre sentrene på Kirkenær er fylt helt opp nå.

– Ungene bor lenger hos oss nå enn tidligere. Noen venter på å få behandlet søknaden om asyl, andre venter på bosetting, sier Nerheim.

Artikkeltags