Gå til sidens hovedinnhold

Ali kom alene fra Afghanistan som 17-åring – fem år senere er han butikksjef

Artikkelen er over 6 år gammel

NES: Ali Shuja Mahmudi kom alene til Norge fra Afghanistan som 17-åring. I sitt nye hjemland har han gjort lynkarriere i dagligvarebransjen.

– Hvis du virkelig vil en ting fra hjertet og ser på mulighetene du får som en investering i framtida, kommer du deg videre, smiler Mahmudi.

– Står du samtidig på og gjør ting riktig, blir du lagt merke til av andre. Jeg vil være best i det jeg gjør.

Den offensive 22-åringen ble 1. april butikksjef for Kiwi i Amfi-senteret i Vormsund. Forretningen har 11 hel- og deltidsansatte og omsetter for én millioner kroner brutto hver uke.

Selv om han allerede har klatrer raskt i dagligvarebransjen til en lederstilling, sikter den driftige innvandreren høyere.

– Vi skal bli den beste Kiwi-butikken i Akershus, deretter vil jeg videre, varsler Mahmudi.

Var utrygg

Veien fram til å bli butikksjef i Vormsund har ikke vært enkel.

22-åringen ble født og vokste opp i en liten landsby i krigsherjede Afghanistan.

– Der følte jeg meg ikke trygg. Du går hjemmefra om morgenene og vet ikke om du vil komme hjem igjen, forteller han ettertenksomt.

Etter at faren døde ble familiens lille gård solgt. Da bestemte Mahmudi seg for å reise fra hjemlandet siden han fryktet for sitt eget liv.

– Jeg ville til Europa, som for meg var ett land. Vi betalte en mann som tok med seg flere av oss, og jeg kom meg til Hellas.

Afghaneren påtok seg småjobber. Der fikk han høre om Norge, og at det var et bra land med muligheter.

– Jeg betalte noen av pengene jeg hadde tjent til en annen person og fikk hjelp til å komme meg til Italia, og deretter til Norge. Her søkte jeg asyl og kom til et mottak ved Harstad.

– Jeg ville ha noe å gjøre, men kunne ikke jobbe siden jeg ikke hadde oppholdstillatelse. Gjennom språkpraksis fikk jeg derimot være i en ICA-butikk, forteller Mahmudi.

Sjefen var fornøyd og han fikk en referanse som hjalp ham videre. Da afghaneren fikk oppholdstillatelse og ble bosatt på Sørlandet, åpnet det seg etter hvert muligheter i Bunnpris-kjeden.

– Godt tatt imot

Han ble etter en stund butikksjef i Lyngdal og senere Arendal. Så ble han tilbudt jobb i Kiwi i Vormsund og takket ja på grunn av nærheten til Oslo og Gardermoen.

Nå leier han ut leiligheten i Arendal, og leier selv en leilighet på Algarheim.

– Å kunne snakke norsk er noe av det viktigste. Kan du ikke språket, kommer man seg ikke videre, sier 22-åringen, som i tillegg til norskkurs nå er i ferd med å fullføre videregående skole innen salg og service ved siden av jobb.

Ingunn Sørli, distriktssjef i Kiwi, er full av lovord om Ali Shuja Mahmudi.

– Hans vei fram til der han er i dag er rett og slett imponerende. En gla'sak og et eksempel på at det finnes muligheter, konstaterer Sørli.

Selv er den driftige butikksjefen glad for at han kom til Norge.

– Jeg er blitt tatt imot med åpne armer i Norge. Her vil jeg bli, sier Ali Shuja Mahmudi.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.