Slik oppsummerer Lars Kristian Møllhaug Gulbrandsen sitt livs mest dramatiske fisketur.

Han er fem år, veier 19 kilo og er 109 centimeter lang. Gjedda han fikk på kroken veier sju kilo og er nøyaktig like lang som han selv.

I går kunne han, i stor trygghet, studere fangsten sin mer inngående utenfor kjøkkentrappa hjemme, uten å være redd for at gjedda skulle ta ham.

– Den har ei løs tann, konstaterer Lars Kristian, og lengter etter å komme i tannfellinga selv.

«Den aller største...»

Det var søndag ettermiddag at Lars Kristian gjorde ganske nøyaktig som «Svendsen fra Mosjøen, på hyttetur ved Storsjøen» i Øystein Sundes kjente vise, og tok «den aller største gjedda noen noensinne hadde sett.»

Lars Kristian mener han har fått tre fisker før i sitt liv, men dette er i hvert fall den største gjedda han noen gang har sett.

Og det var nettopp i Storsjøen, ikke langt fra Sundes gjeddehistorie ved Øyen og Seim, at Lars Kristian fikk napp. Sammen med pappa Jan Gulbrandsen var han på fisketur i båten like ved hjemmet på Botner på Slåstad da dyret ga seg til kjenne.

– Pappa fikk ikke fisk

– Vi var ferdige med å fiske og skulle hjem. Pappa fikk ikke noen fisk, nevner Lars Kristian, og mener det er et poeng i denne saken.

Dermed skulle han få prøve. Med et fem-meterskast la den unge storfiskeren sluken pent i vannet omtrent 50 meter fra land.

– Og akkurat da kom gjedda. Og så kom pappa, og han slo fisken med åren så den døde.

– Fisken ble lei seg

Det ble et basketak som ikke lignet noenting. Pappa Jan kjempet med gjedda i 20 minutter før den var trygt ombord i båten.

– Kroken hadde tatt tak i munnvika på fisken, og at den ikke dro av snøret under kampen vår er bare et under. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle få dette dyret opp i båten. Jeg tenkte på å gi meg også, men samtidig hadde jeg veldig lyst til å få fatt i denne ruggen, sier han.

Han fikk slått gjedda i svime med den ene åren. Da lå den med nesa ned i vannet der sjøen var omtrent en meter dyp. Deretter fikk han buksert ei plastbøtte under fisken, og fikk den opp i båten.

– Fisken ble lei seg da pappa slo den med åren, sier Lars Kristian, og mener bestemt at han så ei tåre i øyekroken på gjedda.

– Det er bra nå...

– Men ingen tårer hos deg?

– Jo. Fisken sprutet vann på meg, og jeg trodde den skulle komme opp i båten og bite meg. Da ble jeg redd og begynte å gråte, forteller Lars Kristian, som understreker at han ikke gråt lenge da han fikk se gjedda.

– Nei, bare en liten stund, forsikrer han.

– Hva synes du om fisken din?

– Den er ikke pen, nei. Den ligner en slik krokodille som er i Afrika.

– Hva skal du gjøre med den?

– Kanskje vi skal spise den.

– Hva sa mamma da du kom med så stor fisk?

– Hun ble redd da hun så fisken min, for hun trodde bare jeg hadde fått en liten abbor.

– Nå vet du kanskje hva du skal bli når du blir stor?

– Ja. Jeg skal bli fisker. Stor fisker.

– Og i natt har du drømt om gjedda?

– Nei. Jeg drømte ikke. Jeg har ikke sovet, for jeg var redd for gjedda.

– Er det noe mer jeg skulle ha intervjuet deg om?

– Nei, det er ikke noe mer. Det er bra nå.

NÅ ER GLÅMDALENS FISKEKONKURRANSE I GANG:

HER KAN DU REGISTRERE DIN FANGST!