Gå til sidens hovedinnhold

Fire pils og en pizza

Undersøkelser har vist at vi spiser mer rester og kaster mindre mat under koronapandemien. Men det er hjemme. Ute på byen kastes det mat som aldri før.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Våren er her, og mange vil ha seg en øl i sola uten nødvendigvis å innta et måltid samtidig. Kravet om spiseplikt i forbindelse med alkoholservering har dermed fått en uheldig bieffekt. Folk tømmer glasset og lar maten stå igjen. Pølser, burgere, pizza og mye annet går dermed rett i søpla.

Folk går for fire pils og en pizza, men lar pizzaen stå igjen.

Restaurantbransjen i Bergen ropte ut først. Enkelte innehavere anslo at 70 prosent av all maten de serverte havnet i søpla. Lokalt er tendensen den samme: Gjester bestiller noe billig fra menyen, rett og slett fordi de ikke har tenkt å spise det, mens andre snur i døra når de får høre om spiseplikten. Mye god mat går til spille.

Les også: Fortviler over spiseplikten

Intensjonen er forståelig: Ved å tvinge gjestene til å kjøpe mat, reduseres alkoholinntaket og dermed faren for at gjester blir overstadig beruset og mister fokus på avstandsregler og andre smitteverntiltak.

Greit nok i teorien, altså, men når øltørste gjester omgår reglene og store mengder mat må kasseres, er det en konsekvens som bør få regjeringen til å tenke seg om en gang til.

Dessuten er det fullt mulig å bli dritings selv om du bestiller en pølse i tillegg til vinflaska.

Spørsmålet er også om ikke myndighetene selv uten spiseplikt har det verktøyet de trenger for å hindre at beruselsen tar overhånd – og smittevernreglene forsvinner fra bevisstheten. Alkoholloven stiller jo en rekke, strenge krav til alle som skal selge og servere alkohol. Det er for eksempel forbudt å selge, utlevere eller skjenke alkoholholdig drikke til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler, eller skjenke alkoholholdig drikk på en slik måte at vedkommende må antas å bli åpenbart påvirket.

Så dersom serveringsstedene ble oppfordret til å følge ekstra godt med på gjestene sine, og ikke serverer overdrevne mengder, kunne man kanskje sluppet å tvinge på dem mat de ikke har tenkt å spise.

Billigere for gjestene og bedre for miljøet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.