– Jeg har tegnet, og det har utviklet seg. Nå har jeg fått patent på mønsteret. Både i Norge og i Sverige, sier Torunn Tangen, og viser fram ei fargerik kofte med mange symboler. Det er hele ni farger i mønsteret, som ble lansert i pinsen under Finnskogmart`n. Hun var også med under årets Finnskogdager. For kort tid siden fikk hun altså patent på det.

– Jeg er opptatt av slektsgranskning. For ni år siden fant jeg ut at jeg selv var av skogfinsk slekt, og i januar flyttet vi fra Mysen til Svullrya. Vi trives kjempegodt, vi lengtet etter fred og ro. Jeg har alltid følt en dragning mot Finnskogen, og både jeg og mannen min ville ha litt mer skau rundt oss, sier Tangen, som er av Hotakka-slekta. Det er også navnet hun bruker på nettsiden sin.

– Det har vært mye prøving, feiling og tenking. Jeg har vært veldig opptatt av symboler, forteller Tangen, og viser fram mønsteret. Det viser bølger – bølgende skoger, blåner, åkre og enger. Røyken fra et bål eller svedjebrenning, eller skodda som ligger tung over skogen og tykk over vannet. Trærne, svedjerugen, krysset og noen ser også korset i mønsteret. Hender med sine fem fingre, som både kan knyttes og foldes. Og riva, eller raka. Som man kan krafse i overflaten med, eller hakke dypere i jorda. Tangen har også med dråpene, som kan være regnet eller vannet som slokker tørsten eller kastes på glovarme steiner i saunaen.