Gå til sidens hovedinnhold

Republikken lever – og hedrer sine innbyggere

Artikkelen er over 4 år gammel

Den 48. Republikken Finnskogen ble proklamert fredag kveld. Det skjedde foran flere hundre frammøtte. De fikk blant annet oppleve at republikken hedret to av sine egne med Finnskogprisen og Finnskogen takker.

I tillegg ble det liten neversko til fire små som er født siden forrige Finnskogdager i 2016, overrakt av barne- og familieminister Inger Lise Korbøl.

Finnskogprisen gikk til Per Martin Tvengsberg, landets fremste og den som kan mest om svedjebrenning. Finnskogen takker gikk til Kjersti Furuberg, som har lagt ned en stor innsats på flere områder. Begge ga uttrykk for at det hele kom som en stor overraskelse, og at de setter veldig stor pris på det hele og vil gi prisen en hedersplass i sine hjem.

Takket kommunen

Det skjer altså en gang hver sommer at Republikken Finnskogen proklameres og river seg løs fra Grue kommune for noen dager.

Statsminister Even Wiger kom i sin trontale fredag kveld inn på dette forholdet. Og det var ingen klage på Grue kommune.

– Vi takker Grue kommune fordi den satser så mye som den gjør på stedsutvikling her i Svullrya. Det er et større prosjekt enn vi kan skje aner. Grue kommune er i ferd med å legge ned en imponerende innsats i dette prosjektet. For oss er det ekstra hyggelig at Svullrya skal gå fra å være et veldig bra sted til å bli et fantastisk sted. Tusen takk til Grue kommune for det, sia statsminister Even Wiger i sin trontale.

Et lite stikke til kommunen blir det alltid når republikken proklameres, og slik ble det nå også.

– Det meste av det som skjer av utvikling i Grue skjer her på Finnskogen, sa statsministeren.

Finsk sentrum i Norge

Finlands ambassadør i Norge, Erik Lundberg, er også settepresident i Republikken Finnskogen. Åsta Holth er president til evig tid, så ingen kommer høyere på rangstien enn settepresident i framtida.

Lundborg takket for invitasjonen og den æren det er å være republikkens settepresident.

– Å komme hit til Republikken Finnskogen er som å komme hjem til Finland. Landskapet er det samme, dype skoger, sjøer, og det er samme humor og galskap, sa Erik Lundborg etter å ha fått på seg «uniformen», en busserull og hatt, som alltid er antrekket til regjeringens mannlige medlemmer.

Finland feirer 100-årsjubileum som egen nasjon i år, og det ble selvsagt markert med vase og blomster til ambassadøren, med underskriving av en framtidspakt om samarbeid mellom Finland, Sverige og Norge og selvsagt Republikken Finnskogen.

– Republikken Finnskogen og Svullrya skal være senter i Norge for finsk kultur og tradisjon. Og nå skal Skogfinsk museum bygges. Vi håper på byggestart i 2019, sa statsminister Even Wiger.

Ellers fikk flere hundre på tilskuerplass oppleve hilsninger fra assisterende fylkesmann i Hedmark Ann Katrine Fossum og länsråd Johan Blom i Värmland.

Spørrekonkurransen mellom de nevnte gjestene og Finnskogen egen Anders (Wiger) leder at Einar Korbøl ble ikke uventet en morsom sak. Det må bli det med Anders og Einar i fri utfoldelse.

Kommentarer til denne saken