Det ble altså Andreas Hesbøl Bakken (18) og Torjus Thesen (18) som til slutt fikk Volumfestivalens gjeve filmstipend på 10.000 kroner. Vinnerne ble stemt fram på Volumfestivalens hjemmesider før selve festivalen, og siden offentliggjort under presentasjonen av Volumfestivalens filmprogram torsdag forrige uke.

Mange jern i ilden

De to stipendvinnerne har mange jern i ilden om dagen, og har fått gode tilbakemeldinger for filmprosjektene sine.

Ikke bare har de vært aktuelle for dette stipendet, men deres film «Møbelsnekkeren» gikk nylig videre til UKMs landsmønstring.

«Møbelsnekkeren» var et samarbeidsprosjekt mellom flere elever på medier- og kommunikasjonslinja på Sentrum videregående skole, der begge guttene har gått det siste året. I tillegg har de arbeidet i Glåmdalens Pepper-redaksjon for ungdom i litt over et år.

Dokumentarfilm

Filmideen som guttene vant avstemningen med, baserer seg på opptak de har gjort under Morodalsfestivalen i Odalen. Det skal bli en dokumentar som handler om psykisk utviklingshemmede, og hvordan de blir inkludert i samfunnet.

– Det gir oss mulighet til å ta opp flere debatterte tema i samfunnet, som for eksempel abort av barn med Downs. Det skal være en film med et gladtema også, men vi vil stille noen vanskelige spørsmål slik at de som ser på må tenke litt over det de ser, sier Hesbøl Bakken.

De har begge lagt ned både tid og penger på å ferdigutvikle selve filmideen, samt å sette i gang med selve filmingen.

– Så pengene fra stipendet har ikke like mye å si for produksjonen som for motivasjonen vår for å ferdigstille den. Nå vet vi at noen venter på å få se den ferdig.

Da blir det lettere å gjøre det til en jobb og ikke bare en hobby, sier Thesen, og understreker at de begge er veldig takknemlige for å ha fått denne anerkjennelsen.