Gå til sidens hovedinnhold

Fikk miljøpris allerede før åpningen: Snart er over 25 ansatte på plass og målet er enda flere

Allerede noen uker før den første produksjonen kommer i gang ved møbelfabrikken The Plus på Magnor er de tildelt den såkalte Fornybar-prisen av organisasjonen Energi Norge for sitt fokus på å drive så miljøvennlig som overhodet mulig.

For abonnenter

– Det er hyggelig å få en slik pris, men særlig tid til å feire blir det nok ikke – for her er det hektisk, innovativt og interessant hver eneste dag, sier administrerende direktør Stefan Tjust i Vestre med et smil.

Torsdag troppet kommunikasjonsdirektør Christina Søgård i Energi Norge opp på fabrikkområdet for å dele ut diplomet som er det synlige beviset på utmerkelsen.

– The Plus blir verdens «grønneste» møbelfabrikk, faktisk den eneste i sitt slag i verden. Den vil bli et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv industriproduksjon. Takket være samspillet mellom mange ulike aktører med topp faglig kompetanse, vil fabrikken bruke kun en tiendedel av energien som tradisjonelle fabrikker i samme kategori vanligvis trenger, påpeker hun.

Som kjent er det næringsminister Jan Christian Vestre og mora Elisabeth som er eiere i familiekonsernet som bygger The Plus, men etter å ha blitt statsråd har han naturlig nok trukket seg helt ut av den daglige driften av konsernet.

Høye målsettinger

The Plus-ledelsen legger ikke skjul på at de har høye ambisjoner miljømessig med denne etableringen.

– Så lenge det er varmere ute enn fem varmegrader, vil ikke denne fabrikken trenge å bli tilført noe energi utenfra, forteller Tjust.

Det skal blant annet solcellepaneler på taket, jordvarme samt varmegjenvinning fra produksjonen sørge for når fabrikken er i gang for fullt nærmere sommeren. Solcellepanelene på taket skal alene produsere 250.000 kilowatt-timer elektrisitet i året.

Les også

– Det har gått oppsiktsvekkende fort

Miljøforbedringer må nemlig til om Norge skal nå målet om 55 prosent kutt i klimautslippene innen 2030. Da vil industriens bidrag kunne bli helt avgjørende.

Vil tenke nytt

– Vi har prøvd å tenke nytt hele veien, med å effektivisere, tenke helhet, utnytte og gjenvinne energien så smart som mulig. Målet er å bli et mønsterbruk når det gjelder energiutnyttelse, og forhåpentligvis kunne inspirere andre deler av industrien til å tørre å tenke annerledes, sier konsernsjef Stefan Tjust og strategi- og bærekraftsansvarlig Øyvind Bjørnstad.

Les også

Glåmdalen fikk være med på taket til The Plus - det ble en luftig sightseeing: - Tror på besøk fra hele verden

Nettopp det å vise fram fabrikken er en viktig del av konseptet. Fra sommeren av er planen å ha omvisninger, med trapper opp til det store fabrikktaket både inne og ute for de som vil se – og store glassflater som gjør at publikum kan følge produksjonen med sine egne øyne. Hele området blir åpent og tilgjengelig for alle.

Rent visuelt ønsker de å beholde skogsområdet mest mulig slik det var, med trær helt inntil fabrikkbygningen – og turstiene i området mot Magnor sentrum skal også holdes intakte.

- Vi skal være miljøvennlige på alle måter, både gjennom energiforbruket vårt og ved å passe naturlig inn i det fysiske miljøet i skogkanten her på Magnor!

Åpning i juni

Offisiell åpning av fabrikken blir 3. juni, men da skal produksjonen av utemøbler allerede gå for fullt – med drøyt 25 ansatte på plass.

Faktisk starter produksjonen i lakkeringsavdelingen allerede i løpet av desember – mens byggeprosessen i resten ellers i fabrikken fortsatt pågår.

Montering av møbler skal så smått begynne i løpet av januar, mens trebearbeidingsdelen av produksjonen etter planen skal være i gang i mars. Litt senere skal administrasjonen også flytte fra dagens anleggsbrakker og inn i kontorer i hovedbygningen.

– Vi begynner med 25–30 ansatte, og produksjon bare på dagtid. Men vi er optimistiske og ambisiøse, og har allerede økt omsetningen fra 100 millioner til 250 millioner kroner i løpet av få år. I et lengre perspektiv håper vi å utvide fabrikken med flere ansatte, kanskje til to skift – og vesentlig økte volumer. Eksportmarkeder som Storbritannia, Tyskland og USA har gitt oss svært lovende resultater allerede, og potensialet der er utvilsomt stort.

– Har byggeprosessen gått etter planen?

– Ja, stort sett. men det er alltid noe som blir annerledes enn først tenkt. Alle i byggeprosessen har strukket seg langt for å være innovative, og vi er godt fornøyde. Ingen er i tvil om at det bare er få uker til produksjonen av møbler så smått kan begynne med lakkering, og at vi i løpet av våren skal være helt i mål!

Stolt ordfører

Eidskog-ordfører Kamilla Thue legger ikke skjul på at hun er både glad og stolt over etableringen av The Plus i kommunen.

– Det er svært imponerende å se hvordan det jobbes målbevisst for å lage en framtidsrettet og bærekraftig industri i kommunen vår, og vi gleder oss til fabrikken er i drift. At denne regionen kan bidra til en mer klima- og miljøvennlig industri, er helt i tråd med våre egne målsettinger. Nå håper vi også at fabrikken lykkes med å bli et mål for besøkende og tilreisende, gjennom å vise fram hvordan de jobber, understreker Kamilla Thue.

Juryens begrunnelse

I sin begrunnelse skriver juryen følgende om hvorfor møbelfabrikken på Magnor fortjener ekstra oppmerksomhet:

«Vestre er en produksjonsbedrift i en sektor der Norge ikke har et komparativt fortrinn. At The Plus, verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, er lokalisert på Magnor i Eidskog er veldig imponerende i seg selv. Vestre viser at de harv tydelig sammenheng mellom ambisjoner og hvordan og hva de produserer. prosjektet gir mange kompetanseearbeidplasser på ulike nivåer og områder».

Juryen bak Fornybarprisen består for øvrig av Kristin Halvorsen fra Cicero, investor Jens Ulltveit-Moe, Liina Veerme fra Salten kraftsamband, Anders Bjartnes fra Norsk klimastiftelse og Therese H. Woie fra Natur og Ungdom.

FAKTA

* Energi Norge er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, som representerer selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi i Norge.

* Energi Norges 326 medlemsbedrifter står for nesten all kraftproduksjonen i Norge og sørger for daglige leveranser til cirka 90 prosent av landets strøm- og nettkunder. De har drøyt 20.000 ansatte.

* Fornybarnæringen omsetter for opptil 170 milliarder kroner årlig og sysselsetter direkte og indirekte over 30.000 ansatte. Næringen er den mest produktive verdiskaperen i norsk fastlandsindustri, målt i omsetning per sysselsatt.

* Næringen bidrar med opptil 69 milliarder kroner til fellesskapet årlig gjennom skatter, avgifter og utbytte til offentlige eiere. Rundt 90 prosent av kraftproduksjonen og 85 prosent av kraftnettet eies av kommuner, fylker og staten.

Kilde: Energi Norges nettside

Kommentarer til denne saken