– Ja, jeg har noe jeg vil si, kommer det fra Steinar Kaalstad som går fram til talerstolen.

– Det er ikke ofte jeg står i en kirke for å si noen ord, men jeg vil takke Thomas for en fantastisk flott gudstjeneste. Det er alltid hyggelig å komme hit. Og i dag hadde vi Vårherre med oss. Han lagde et hull i skydekket så vi fikk landet, smiler Steinar og ser ut over menigheten.

Mye kjærlighet her

– Jeg synes lufta her er full av kjærlighet i dag, både fra Gud og menigheten. Så jeg har lyst til å spørre noen her i dag; Er det noen som har lyst til å gifte seg med meg? spør han og ser utover menigheten som bryter ut i lattersalver.

–Det var da et freidig spørsmål, kommer det fra presten i det en dame reiser seg fra bakerste benk.

– Kan du bake?

–Jeg ser at det ikke er noen andre som reiser seg så jeg kan godt gifte meg jeg, kommer det fra Torun Holtermann.

– Men kan du bake?, spør Steinar.

– Om jeg kan bake? Er det dét du stiller som krav, kommer det lattermildt fra Torun.

– Ja, vi har jo kake i flyklubben hver måned og da må du jo kunne bake, smiler Steinar tilbake og går ned og henter sin vordende brud og geleider henne fram til alteret der prest Thomas Midtsund og to vitner venter.

Har fridd før

Det er ikke første gangen Steinar frir til Torun, men hun har sagt nei.

– Han vil ikke vie seg hos fogden og jeg ønsker ikke et stort bryllup, forteller Torun som i dag endelig sa ja til sin kjære Steinar.

– Vi var her for et par år siden og det er så fin atmosfære her. Så jeg sa til Steinar at skal vi noen gang gifte oss må det bli her, smiler Torun.

– En raskt telefon til presten, altså Thomas, så var den saken i boks, smiler Steinar.

– Vi har jo vært sammen i 15 år, så det var kanskje på tide, smiler han og ser ømt bort på sin nybakte kone.

Ny-åpning av kirken

Det var flere store begivenheter i Åsnes Finnskog kirke søndag. Etter å ha vært stengt siden oktober for renovering var gudstjenesten viet til reåpningen av kirken.

Og i den anledningen hadde Eva Udnæseth skrevet en sang til stjernene som ble funnet under den gamle malingen og som igjen kan skinne ned over menigheten.

– Det var så mørkt og fælt i taket så det var en gledelig begivenhet da vi fant stjernene under malingen. Da ble jeg så glad at jeg skrev en sang om dette og hvordan det føltes, forteller Eva Udnæseth.

Krevende arbeid

– Vi fant dessverre ikke flere stjerner enn de dere ser her, og vi får heller ikke lov til å legge til flere, forteller konservator Truls Løken, som sammen med sin kone Gunn har fulgt renoveringen hele veien.

Over dem lyser stjernebildet Karlsvognen, Polstjernen og en til. Det har vært et krevende arbeid med å fjerne den gamle malingen.

– Stjernene er ikke malt opp igjen, men retusjert. Og vi har brukt gammel maleteknikk på resten, forteller Gunn Løken som begge fikk hver sin stjerne, selvsagt laget av nevner, overrakt av Turid Myrvold.