Gå til sidens hovedinnhold

Fikk 100.000 kroner for å flytte smia

Artikkelen er over 1 år gammel

EIDSKOG: Stiftelsen UNI har bevilget 100.000 kroner til å flytte Iversmia på Skotterud til Eidskog bygdemuseum ved Vestmarka.

Det skriver Stiftelsen selv i en pressemelding.

Det var under Stiftelsen UNI sitt styremøte 31. januar 2020 at det ble besluttet å innvilge kr 100.000 til prosjektet.

Det ble søkt om midler til flytting av Iversmia på Skotterud til Eidskog bygdemuseum ved Vestmarka.

Det er Eidskog Museum, som er en del av Anno museum i Hedmark som var søker, mens det er Eidskog museum og historielag (EMH) som eier bygningene i Eidskog museum.

– Hovedanlegget er klyngetunet Almenninga på Vestmarka. Dette er et gårdstun med mange bygninger til ulik bruk for folk og fe. Tidligere har det også vært smie og kjone (røyk hus) på gården, men disse er borte i dag, skriver stiftelsen i pressemeldingen.

Et av de andre anleggene, Iversmia, rett ved riksvei 2 på Skotterud, ligger tett på annen bebyggelse og har en svært vanskelig beliggenhet med tanke på formidling. Smia er i relativt god stand og har komplett samling med arbeidsredskap fra tida den var i drift fram til begynnelsen av 1970-tallet.

– Museet ønsker nå å flytte smia til Almenninga for å gjøre smia mer tilgjengelig og formidlingen av smedyrket enklere for skoleelever som besøker bygdetunet. I dagens høyteknologiske samfunn har de tro på at skoleelever vil ha nytte og glede av å få lære grunnleggende smiing og se det glødende jernet bli forvandlet til praktiske bruksgjenstander, står det videre i pressemeldingen.

Stiftelsen skriver videre at det å flytte antikvariske bygninger er problematisk. Smia er listet opp som prioritert kulturminne i kommunens kulturminneplan og flytting er anbefalt som tiltak for å ivareta bygningen.

Stiftelsen UNI er en stiftelse som gir økonomisk støtte til tiltak som verner mennesker og fortidsminner. Stiftelsens ideelle formål er å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern. Hensikten er å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner, oppgir stiftelsen selv i pressemeldingen.

Styret i Stiftelsen UNI bevilget i 2019 nesten 43 millioner kroner til 356 forskjellige prosjekter.

Kommentarer til denne saken