Oppfordringen kommer fra Tove Gulbrandsen i Odal Næringshage. Hun har vært på Norwegian Travel Workshop på Hamar, og møtt flere turoperatører som konkret etterspør overnattingssteder der sjø og skog er det de ønsker seg.

Fra byen til stillheten

– Det har vi mer enn nok av i glåmdalsdistriktet. Så om du har en bolig, småbruk, hytte eller et feriehus som ligger i nærheten av vann og skog, så vil vi gjerne ha kontakt, sier Gulbrandsen.

– Det er veldig sjelden jeg har fått så konkrete forespørsler som på denne messen. En kar fra Østfold har tyskere, sveitsere og østerrikere som nærmest står «i kø» for å leie sommerboliger på Østlandet, han etterlyser ferieboliger på Østlandet der skogsstillheten ved et fiskevann eller ei elv råder.

Det er gjerne folk som bor i store byer, de bor trangt og ønsker seg en ferie med stillhet og ro, der det er fritt og åpent rundt. Dermed er det ikke alle som ønsker å bo på campingplass, de ønsker noe mer privat.

Det tror Tove Gulbrandsen kan være en vinn-vinn-situasjon for odølinger og glåmdøler ellers:

– Her har en muligheten til å tjene noen kroner på utleie, samtidig som du kan «risikere» å bli kjent med nye mennesker, dersom boligen du har å leie ut, er i nærheten av deg selv. Alle typer ferieboliger med denne beliggenheten er interessante, enten det er enkle hytter med utedo, eller det er hytter og boliger med høy standard, sier Gulbrandsen.

Bra for alle næringer

Med flere botilbud for rekreasjonshungrige mellomeuropeere, vil turismen øke, og det vil dryppe på flere enn bare de som leier ut, minner Tove Gulbrandsen om:

– Folk som kommer hit og blir i ei uke eller to, legger jo også igjen penger i butikker og serveringssteder, og museene i distriktet kan bli bedre besøkt. Dette er en vinn-vinn-situasjon, så jeg håper folk tar kontakt med meg, dersom de har et husvære de tror kan egne seg, sier Tove Gulbrandsen.

Det vil ikke være aktuelt før sommeren 2016, og rett over ferien vil hun få til et møte med flere aktører som ønsker seg ferieboliger å tilby sine kunder, og odølinger og andre som kan ha aktuelle ferieboliger.