Gå til sidens hovedinnhold

Skal det være et elgkyss?

Artikkelen er over 3 år gammel

Vi gir deg tips på tampen til hva du og familien kan finne på i høstferien.

(Dagsavisen)  Vet du fortsatt ikke hva du skal gjøre i høstferien? Her er tips til morsomme ting du kan finne på i farten! Høstferien starter mange steder i landet mandag. Neste uke følger resten etter.

1. Vær turist i egen by!

Slå opp på turistinformasjonssidene for din egen by! Her vil du sannsynligvis finne mange fine forslag til ting du kan gjøre i høstferien. Mange av byens museer og attraksjoner har et eget høstferieprogram som byr på spennende opplevelser hele uka. Dessuten forandrer byer seg som kjent hele tida, og plutselig kan det dukke opp nye attraksjoner, butikker, koselige kafeer og spenstige spisesteder som du ikke hadde hørt om.

2. For små nysgjerrigperer

Teknisk Museum i Oslo er et særdeles populært tilbud i høstferien, med et fullspekket program. Som vanlig arrangeres det Legofestival, og årets tema er «Build the change». Dessuten kan du oppleve ekte menneskeskjeletter, som er kommet ut av Rikshospitalets skap!

Folkemuseet på Bygdøy byr på autentisk potetferie. Bli med å ta opp poter på åkeren på museets gårdsbruk, som du får ta med hjem! Tilbudet er også veldig populært for besteforeldre med barnebarn! Etterpå kan du gå på trøndelagtunet og steke deg en potetpuff. Museet har også lekeplass, hest og vogn-kjøring og mange spennende hus å utforske.

Popsenteret tilbyr høstferiepop med Funky Beats - vær med å lage en funky låt som dere til slutt synger og spiller inn i studio (mandag-lørdag).

Saken fortsetter under bildet.

 

Vitenskapssenteret Inspiria i Sarpsborg byr også på et rikholdig høstferieprogram. Kjøp kombibillett som inkluderer naboattraksjonen, leke- og badelandet på Quality Hotel Sarpsborg, som gjøres om til Barnas hotell i ferien.

Vitengarden på Jæren i Rogaland blir nok også en barnefavoritt i høstferien. Her kan du ta på en tarantella og studere kravlende kryp, edderkopper kakerlakker og skorpioner fra hele verden. Og møte verdens største tusenbein! Åpent alle dager i høstferien 10–15.

Vitenfabrikken i Sandnes viser blant annet utstillingen «Prosjekt Fantasi – barnas egne oppfinnelser», med vinnerideene fra en stor nasjonal konkurranse. Prøv VR-briller, og bli med på Ungdomsmakerspace.

3. Ut på tur, aldri sur

Ikke bare gå på gamle stier! Prøv et nytt turområde, eller en ny tursti i nærheten av der du bor. På nettsiden ut.no kan du finne mange fine turforslag. Eller klikk deg inn på lokalområdet ditt på kart.finn.no. Zoomer du deg inn, kan du se at stier i nærområdet også er avtegnet. Perfekt for å teste ut nye stier og løperunder! Ta med noe godt, og fyr opp et deilig bål underveis (husk å ta med tørr opptenningsved).

Sjekk også hjemmesiden til din lokale turistforening. Her kan du finne ut om de tilbyr spesielle høstferieaktiviteter og få flere turtips. Mange av DNT-hyttene i fjellet har også sin siste åpningsperiode nå, og flere av hyttene har egne barneprogram.

Dersom været er fint er det også nydelig å ta en tur havnelangs, kystlangs eller strandlangs. Gå hele Havnepromenaden i Oslo, og stopp for en tur på rollerblades, skateboard eller sparkesykkel på den kule banen i Skur 13 ved Tjuvholmen!

Det er også merket et vell av flotte kyststier, spesielt rundt indre Oslofjord, der du kan få dobbelt dose med høstsol, når den speiler seg i sjøen. På www.oslofjorden.com/kyststi/kyststi_oslo.html finner du en oversikt over stiene. Eller gå en urban tur elvelangs, langs Drammenselva eller Akerselva.

I Rogaland bør du ta en tur til Jærstrendene – og ta med deg kikkert! 7. oktober starter nemlig Eurosurf, og da møtes den europeiske surfeeliten på Jæren for å ta bølgen!

4. En siste fornøyelse

Alle de store fornøyelsesparkene holder åpent i høstferien – noen av dem på blodig alvor!

Også i år slippes monstrene, zombiene og grusomme klovner løs, når det skal feires Halloween på Tusenfryd i Oslo. I år blir det hele fire superskumle labyrinter du kan teste ut – tre for ungdom over 15 år og én litt mindre skremmende barnelabyrint. Den nye labyrinten kalles «Forbannelsen», og er absolutt ikke for pyser! Det er også «monsterslipp» flere ganger daglig, så vær forberedt på plutselig «nærkontakt». Ellers kjører alle attraksjoner som vanlig (åpent daglig i hele høstferien, 11–19 i helgene og 11–17 på hverdagene og resten av lørdagene i oktober).

Saken fortsetter under bildet.

 

Kongeparken i Rogaland kles også i skummel og stemningsfull høstdrakt, med 1.700 lysende gresskar. Alle attraksjonene kjører, og i tillegg kan du besøke spøkelseshuset «Den forheksede gården» og prøve å finne veien ut av Storms labyrint. Så kan du «nyte» en softis med larver, før du lager din egen gresskarlykt (åpent 7.–15. oktober, fra 10-17).

I Dyreparken i Kristiansand er også de fleste attraksjonene åpne, inkludert nye Hakkebakkeskogen Filmstudio og det innendørs badelandet. Tempoet er roligere i parken, og det er mange dyreframvisninger. Lørdagene 7. og 14. oktober kan du bli med på kveldssafari i den nordiske villmarken og speide etter ulv, gaupe og jerv. Noen dager kan du spise ettermiddagspizza med sjørøvere.

Hunderfossen utenfor Lillehammer holder åpent enkelte dager (lørdag 30. september, samt tirsdag 3. oktober, torsdag 5. oktober og helgen 7.–8. oktober, mellom klokken 11-16). Alle attraksjonene, utenom vannattraksjonene, er åpne. Det blir også Eventyrteater på den nye Kongsgårdscenen alle dager.

5. Dyrisk høstferie

Bjørnene i Bjørneparken i Flå er fortsatt våkne, så det er bare å komme seg på besøk, før de går i hi for vinteren! Men alle de andre dyrene er våkne hele året, og inne i krokodille- og slangesenteret er det alltid nesten tropiske temperaturer. I høstferien tilbyr de også gratis teater og zipline, Forestillinger hver dag klokken 12.30 og 14.30.

Langedrag Naturpark på Tunhovd, ikke så langt fra Nesbyen, holder åpent hele høstferien (10–18) med mange aktiviteter. Her kan du blant annet se elg, ulv, gaupe, ri på hest og kose med hundrevis av kaniner! De arrangerer også rideleir hele uka, samt familieleir 2.–5. oktober.

Nordens Ark, den svenske dyreparken for utrydningstruede dyr, ligger også bare en snau times kjøretur fra Svinesund. Også den holder åpent fra 10–16 hele høstferien.

6. På bølgene blå

Dra på et lite båtcruise! De fleste store ferjeselskapene har ekstra tilbud til barna i høstferien.

Hos Stena Line gjøres skipene som vanlig om til Barnas Båt i høstferien, med piratvirksomhet og mange aktiviteter, som danseskole, rebusløp og trylleshow. Du kan også bo i en ekte piratlugar!

Piratene inntar også DFDS Seaways, og lager moro for ungene på seilasen til København. Skipene har også et eget bassengområde.

Saken fortsetter under bildet.

 

På Color Lines Kielferge reiser barna gratis i høstferien. De har både faste attraksjoner som barnedisko, Aqualand og Adventure Planet, i tillegg til ekstra aktiviteter for ulike aldersgrupper i ferien. For de yngste er det Captain Kid-show, mens tweens mellom 8–12 år kan gå på Show School og tenåringene har sin egen «plaza» der de kan henge.

Også hos Fjord Line seiler ungene med gratis i høstferien, fra Bergen og Stavanger til Hirtshals. Her er det hummeren Fjordy som sørger for at de minste ikke kjeder seg ombord, med show og aktiviteter.

Eller bare ta en dagstur til Sverige eller Danmark med en av hurtigferjene som tar deg fram og tilbake på dagen. Et lite avbrekk fra hverdagen gjør uansett godt!

7. Prøv nedover- og stisykling

Synes du det er kjedelig å bare sykle på landeveien og sykkelstier? Prøv deg på nedover- eller stisykling! I mange av de store skianleggene, som blant annet på Geilo, Hafjell, Hovden, Hemsedal, Sirdal, Drammen skisenter og i Trysil, kan du leie alt utstyr og prøve deg på løyper med ulke vanskelighetsgrader og utfordringer. Du haiker med heisen til topps, og etterpå trenger du bare å konsentrere deg om å komme deg helskinnet ned. Mange av sentrene byr også på flotte, tilrettelagte flytløyper og bike parks i nærheten.

Har du tilgang på terrengsykkel selv, er det bare å sette av gårde i marka eller på fjellet. Men husk å ta hensyn til andre som ferdes ute og sårbar natur!

8. Gå på en høstutstilling

Høsten er høysesong for spenstige kunstutstillinger! Mange barn synes også det er spennende å være med og se på kunst. På nettstedet www.listen.no finner du en oversikt over hva som skjer hvor!

I Oslo er det jo alltid gøy å elske og hate Høstutstillingen på Kunstnernes Hus, der et av årets verker, bestående av to gigantiske «My Little Pony»-figurer, garantert vil vekke småjentenes oppmerksomhet!

Du kan også slå mange kunstfluer én smekk på en gallerirunde i Oslos heteste gallerikvarter på Tjuvholmen, der du både finner Pushwagner-verker og flere av Norges beste samtidskunstgallerier, i tillegg til masse spennende utekunst. Stikk også innom Astrup Fearnley-museet, der du for tida kan se høydepunkter fra museets egen samling, samt verker av multikunstneren Matias Faldbakken. De har daglige familieomvisninger og verksteder kokken 14 i hele høstferien.

Saken fortsetter under bildet.

 

Eller ta med noen stilige gevanter og gå på kunstnerisk fotosession-tur i Vigelandsparken, eller i skulpturparken på Ekeberg, og lag din egen fotokunst! Eller besøk Henie Onstad-senteret på Høvikodden utenfor Sandvika, som ligger utrolig idyllisk til med flotte turstier langs Oslofjorden, og som byr på en skulpturpark med et tjuetalls kunstverk. Inne er det utstilling med verker fra fotokunstneren Catherine Opie, med utstillingen «Et øye med verden».

Eller benytt anledningen til å se kunst laget av barna selv, på det fargesprakende Barnekunstmuseet på Frøen i Oslo. Her kan du for tida også se hvordan barna har tegnet sine egne framtidsvisjoner!

Jeløya utenfor Moss er et annet paradis for natur- og kunstelskere. Galleri F-15 holder til i den staselige hovedbygningen på superidylliske Åby gård, som også huser en herlig café. Ikke langt unna finner du praktfulle Refsnes Gods, også byr på mat, overnatting og kvalitetskunst av høy klasse. I Rogaland kan du ta en tur ut til idylliske Hå Gamle Prestegård, med kunstutstillinger, kunstbutikk og en deilig kafé. Området byr også på et vell av flotte, lettgåtte turstier langs kysten og fine strender. Du kan også overnatte på Obrestad fyr.

15. oktober kan du dessuten bli med NuArt Street Art på byvandringer med gatekunsten i Stavanger som tema.

 

Kommentarer til denne saken