Gå til sidens hovedinnhold

Nyt høstfargene på lavbudsjett

Artikkelen er over 3 år gammel

En aktiv ferie på høsten trenger ikke å gå hardt utover lommeboka.

Å nyte høstens flotte farger behøver absolutt ikke å koste skjorta, melder Norsk Friluftsliv.

– Man behøver ikke å tømme familiens sparekasse for å få en flott ferie i lavlandet, i marka eller på fjellet. Ved ikke å kjøpe alt nytt, og leie billig eller låne gratis, kan man enkelt nyte den flotte sesongen som høsten er på et svært lavt budsjett. Det sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Her er noen gode råd til hvordan du og familien kan få en flott høsttur uten at det trenger å koste så mye.

Telt

Hvis man ikke selv har telt, kan man enten kjøpe dette brukt på Finn eller hos Fretex. Mange selger teltutstyr som knapt er blitt brukt til en billig penge.

– For barn vil en telttur i enten hagen eller i nærområdet være en mer enn stor nok ekspedisjon. For mange barn er det viktigste å få være sammen med sine foreldre, uttaler Lasse Heimdal.

Saken fortsetter under bildet.

 

Ønsker man en mer utfordrende ferie, kan man ta med seg teltet og gå i marka i nærheten av der en bor, i en nabokommune eller kanskje i fjellheimen over flere dager.

Takket være allemannsretten har man lov å sette opp teltet sitt nesten hvor som helst, bortsett fra på dyrket mark – og minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytte.

Hengekøye

Det å sove i hengekøye peker seg ut som en trend for 2017, noe som ikke er så rart når man tenker på hvor enkelt det er.

Ønsker man å ta ferien i lavlandet, er hengekøye et svært godt alternativ der man har godt med trær å velge i. Med hengekøye slipper man å sette opp telt, og man sover med flott utsikt – uansett hvor ulendt bakken under er.

Dette anbefales for dem som ønsker å se på stjernene til man sovner. Men ta med en liten presenning i tilfelle det skulle bli regn.

Både telt og hengekøye kan man også sjekke om det er mulig å låne gratis hos sin lokale utlånssentral eller på www.bua.io.

– Skal man teste ut å sove i hengekøye for første gang, kan det være greit å ha et par ting i bakhodet. Det er lurt å ha liggeunderlag eller annen god isolasjon oppe i hengekøyen, og en sovepose som er tilpasset sesongen, slik at du ikke blir kald, anbefaler Lasse Heimdal.

Hytte

Frister det ikke å overnatte ute, finnes det også andre muligheter.

– Det aller beste for lommeboka er å spørre noen du kjenner om du kan få låne hytta deres. Mange synes kanskje det er ekkelt å spørre, men i de fleste tilfeller vil du få et «ja» hvis du spør og hytta er ledig. Kanskje den du spør rett og slett blir glad, nettopp fordi hun eller han ikke får brukt den så ofte selv?, sier Lasse Heimdal.

Saken fortsetter under bildet.

 

Det er flere aktører og organisasjoner som leier ut hytter til en billig penge. Statskog, Norges Fjellstyresamband og Friluftsrådene tilbyr rimelig hytteovernatting året rundt, enten på selvbetjente eller på betjente hytter. Både Statskog og Fjellstyresambandet har også åpne og gratis hytter og buer man kan benytte seg av.

Hva med å gå hytte til hytte? Den Norske Turistforeningen (DNT) er en av de som tilbyr rimelig hytteovernatting, og har over 500 betjente og ubetjente hytter over hele landet. Ikke bare på fjellet, men også mange i lavlandet og i bynære strøk.

Er du medlem, kan du få et opphold på ei ubetjent turistforeningshytte for bare et par hundrelapper.

Hvis du ikke har så mye ferie i høst, passer det kanskje ikke så godt å dra langt bort. Da er det muligheter til å utforske mulighetene som finnes der du bor? I Norge er vi bortskjemte med flotte steder å drive friluftsliv, og veldig mange steder er det fine og merkede løyper man kan følge.

En ekskursjon til den lokale gapahuken være et godt alternativ. De fleste kommuner har en egen, eller flere gapahuker, hvor det ofte er en tilrettelagt bålplass.

Fakta om Norsk Friluftsliv

  • Norsk Friluftsliv er en fellesorganisasjon for 16 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 900.000 medlemskap og flere enn 4.600 lag og foreninger.
  • Organisasjonene har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10.000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål.
  • Norsk Friluftsliv arbeider foret allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle.
  • Norsk Friluftsliv arbeider for å fremme saker av felles interesse for organisasjonene overfor myndighetene og andre aktuelle målgrupper.
  • Norsk Friluftsliv arbeider for helse, trivsel og økt forståelse for naturens egenverd gjennom naturopplevelser.
  • Norsk Friluftsliv arbeider for å fremme allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.

 

Kommentarer til denne saken