Gå til sidens hovedinnhold

Onsdag er det vafler du skal spise

Artikkelen er over 6 år gammel

Vaffelens dag feires for sjette gang i Norge.

– Vi gjentar suksessen, og markerer onsdag det som kanskje er den koseligste dagen i året på mange arbeidsplasser og i norske hjem, sier administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

I fjor ble det solgt nesten 217.000 vaffeljern i Norge, og salget har vært stabilt på dette nivået de siste årene.

Ifølge medieovervåkningsverktøyet Retriever ble Vaffeldagen for første gang nevnt i norske medier i 2003, men inspirasjonen er hentet fra Sverige.

I middelalderen ble ”Jungfru Marie bebådelsedag” feiret den 25. mars, dette var dagen da Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var svanger med Jesusbarnet.

Dagen ble i Sverige også kalt Vårfrudagen, og historien skal ha det til at dette igjen ble til Våffeldagen fordi navnet ble slurvete uttalt.

Det er ifølge det svenske Nationalencyklopedin sagt at man spiste vafler denne dagen fordi det var større tilgang på egg og melk etter vinteren.

De første vaffeljernene ble utviklet allerede på 1300-tallet i Tyskland og Nederland. Dette var smidde jern som lagde store og firkantede vafler, det vi i dag kjenner som belgiske vafler. Vaflene spredte seg i Europa og til USA, og i 1869 tok Cornelius Swarthout of Troy patent på et vaffeljern den 24. august. Denne datoen er blitt amerikanernes vaffeldag.

I 1911 kom det første elektriske vaffeljernet på markedet.

– Mye er skjedd siden, og dagens moderne vaffeljern gjør det enkelt å steke gode vafler, sier Jan Røsholm. (ANB)

Har du et råhett vaffeltips eller en oppskrift du har lyst til å dele med oss? Skriv i kommentarfeltet eller send på nett@glomdalen.no eller på GLtips til 2005.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.