Vi var mange som heiste det norske flagget søndag morgen, for å markere frigjøringsdagen og en frihet det fleste av oss nok hadde begynt å ta for gitt. Det kan vi ikke lenger.

Russland feirer seieren i Andre verdenskrig dagen etter oss, 9. mai. Det knytter seg stor spenning til hvordan Vladimir Putin kommer til å bruke denne dagen. Frykten er at han vil feire freden som ble oppnådd i mai 1945 med å erklære full krig i Ukraina, slik at han kan mobilisere reservestyrkene og sende dem inn i nabolandet. Gjøre vondt enda verre.

Det russiske propagandamaskineriet spyr ut vrøvl som at de største antisemittene er jøder, og at Adolf Hitler hadde jødisk blod i årene. Barnebokforfatter Astrid Lindgren (1907-2002) er blant flere kjente svensker som framstilles som nazister, dette etter at Sverige ga uttrykk for at de vurderer å søke seg til Nato. Hensikten er ikke nødvendigvis at folk skal tro på dette tullet, kanskje heller ikke i Russland, men å skape så mye informasjonsforvirring at man knapt tror på noe av det som serveres av nyheter og informasjon.

Forholdet vårt til Russland er ødelagt for mange år framover. Det vil ta generasjoner å reparere den skaden Putin påførte verdenssamfunnet da han invaderte nabolandet, uttrykte tidligere forsvars- og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide under en debatt under Nordiske Mediedager i Bergen i forrige uke.

Det er lite håp om at det kommer betryggende ord fra Putin på den russiske frigjøringsdagen. Og om det så skulle gjøre, er det dessverre ingen grunn til å feste lit til dem. Vi har lært nå, at Russland ikke har noen skrupler med å si en ting og gjøre noe helt annet. Putin hånte jo nærmest vestlig etterretningsinformasjon som sa at en invasjon av Ukraina var nært forestående. Kort etter rullet militærkjøretøyene over grensa.

Vi har mye å takke landene i det tidligere Sovjetunionen for, inkludert Russland. Deres innsats for å nedkjempe Nazi-Tyskland var uvurderlig. De sovjetiske tapene var enorme. Russerne har all grunn til å være stolte over innsatsen for å nedkjempe Hitler, og feire seieren 9. mai. Dessverre gjør de det nå ved å rasle med atomvåpen og true verdensfreden. I år handler den russiske feiringen av frigjøringsdagen først og fremst om å sanke fortsatt støtte til krigføring. Og på den måten gjøre verden til et farligere sted.