Denne uken går «Farmen»-deltakerne inn i sin sjette uke på Li gård. Etter en dramatisk forrige uke og et ukeoppdrag som ikke gikk i havn, begynner flere av deltakerne denne uken virkelig å kjenne på kampen for tilværelsen.

Lite mat men fortsatt mye og hardt arbeid tærer på, og deltakerne begynner å bli desperate på å få litt mat i magen. Da ser plutselig maten til dyrene fristende ut for enkelte av deltakerne.

– Ble kanskje litt desperat

I tirsdagens episode blir nemlig seerne vitne til at deltakerne Hanne Mathea Friis (22) og Ivana Mirić (28) forsyner seg av kraftfôret til dyrene inne på «Farmen»-gården.

Les også: «Farmen»-deltakerne raser ned i vekt: – Kona sendte inn en mann, og fikk en annen tilbake

Friis forteller til Nettavisen at siden de ikke hadde bestått ukeoppdraget uken før, og dermed heller ikke fått handlet noe mat på markedet, var det lite variasjon som sto på menyen.

– Det var en uke med lite mat, og den maten vi hadde var potet. Rett og slett dårlig mat. Så man ble kanskje litt desperat, sier hun lattermildt til Nettavisen.

22-åringen forteller at det var Mirić som introduserte henne for tanken på å spise kraftfôret, og at hun selv ikke hadde tenkt tanken på å spise maten til dyrene før det.

– Ivana introduserte kraftfôr til meg som en snack. Jeg hadde ikke tenkt tanken på å skulle spise maten til dyrene, men hun sa det var veldig digg så jeg tenkte jeg fikk prøve.

– Jeg synes ikke akkurat at det falt helt i smak. Selv om jeg er oppvokst på gård og har smakt på kraftfôr før, så falt det ikke i smak nå altså. Det ble med den ene gangen.

Smaker som gammel kjeks

Det viser seg at det er ikke første gang Mirić har forsynt seg av dyreforet. Under en samtale mellom de to venninnene forteller Mirić at hun gjerne spiser opptil en neve kraftfôr om dagen inne på «Farmen»-gården.

– Det er bare for at jeg skal ha litt snacks. Det smaker som sånn tørr kjeks du får hos bestemor. Jeg spiser ikke kraftfôret fordi jeg er sulten, jeg spiser det fordi jeg savner snacks. Noe smått, sånn som potetgull. Så det blir vel en neve eller en halv neve om dagen, sier hun i episoden.

– Desperate tider sier jeg bare, legger hun til.

Mirić sier til Nettavisen det var en kombinasjon av utforskertrang og mangel på et variert kosthold som fikk henne til å prøve.

– Det var dårlig med mat der inne og jeg savnet snacks. Jeg hadde aldri smakt kraftfôr før «Farmen», så dette var første gang. Det var ikke en «greie», men noen nevnte at kraftfôr inneholder blant annet mais og bygg. Situasjonen på gården er også spesiell, og jeg ønsket noen andre smaker enn bare potet, sier Mirić.

– Hvordan smakte kraftfôret?

– Kraftfôret til kyrne smakte som salt, og kraftfôret til sauene smakte som tørr kjeks som har vært altfor lenge i skapet og som du typisk får servert av bestemor, svarer hun lattermildt.

Ikke for å døyve sulten

28-åringen utdyper at nevene med kraftfôr etter hvert ble en slags vane, og ikke fordi hun var noe særlig sulten inne på gården.

– Jeg er veldig glad i å «snacke» mellom måltidene. Det var godt etter middag. Jeg spiste meg som regel mett, så dette ble egentlig noe som ligner kjedespising, forteller «Farmen»-deltakeren.

– Hvordan reagerte kroppen din på dette?

– Jeg merket ingenting. Det gikk helt greit. Jeg ble ikke noe dårlig. Jeg vet ikke om jeg fikk mer energi, men det var en morsom greie i ny og ne. Det er morsomt å utforske og at man er nysgjerrig. Jeg vil imidlertid påpeke at det ikke var en daglig greie, svarer 28-åringen.

Mer bærekraftig, ifølge eksperten

Selv om kraftfôret i utgangspunktet er laget for dyrene på gården, er det slettes ikke farlig for mennesker å spise det. Det forteller Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Han opplyser til Nettavisen at kraftfôret til dyrene er fullt spiselig, med ingredienser vi bør spise mer av fremover.

– Det er litt morsomt, for jeg pleier jo å si litt spøkefullt at det er nettopp dette man skal gjøre for å få et mer bærekraftig kosthold og spise mindre kjøtt. Da må man jo spise det de matproduserende dyrene spiser.

Ifølge Svihus er det ingenting galt med å spise kraftfôret til dyrene, men gjerne består det av ingredienser som ikke er så populære hos mennesker, som kli og fiskemel.

– Det kan være en del ting som man kanskje ikke har lyst til å spise. Men det er varmebehandlet, så det vil være liten fare for matforgiftning for eksempel.

– Jeg ville absolutt tatt sjansen og spise det selv om jeg ikke hadde hatt noe annet å spise. Jeg ville vært mer nølende med å spise for eksempel hund- og kattemat, fordi det er mer slakterianfall som er tørket. Det er ikke lov å bruke i husdyrkraftfôret.

Mange vil kanskje gå rundt med tanken om at å spise kraftfôr kan gå utover fordøyelsen. Svihus forteller at kraftfôret kan inneholde en del fiber, men det er noe vi gjerne spiser for lite av uansett.

– Stivelsen i kornet er ikke varmebehandlet like sterkt som når vi for eksempel baker brød. Så stivelsen blir mer tung fordøyelig. Hvis du spiser mye av det vil det gi litt fordøyelsesbesvær.

– Men det kan man jo fort fikse ved å lage for eksempel grøt av det.