Gå til sidens hovedinnhold

Er karantenen din reell, eller?

Kommunikasjon er viktig i tøffe tider. Vanskelig også.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis du vil ha folk til å gjøre som du vil, er måten du formulerer deg på uhyre viktig. Kommunikasjon er et fag. Og mange i kommunikasjonsbransjen har nok hatt travle dager og gode inntekter i disse koronatider.

Likevel snubles det fra tid til annen. Det kan man flire av, på samme måte som man humrer over en «skriveleif» i en avisartikkel. Men når det gjelder noe så alvorlig som koronapandemien, hvor det handler om å hindre sykdom og død, blir måten man formidler budskap på ekstremt viktig. Det må være minimalt rom for misforståelser.

Og for all del; Nakstad, Høie og våre lokalt ansvarlige gjør i det store og hele en imponerende jobb. Men noen ganger sitter man litt undrende igjen etter å ha fått ny informasjon fra myndighetene. 24. mars, for eksempel, skrev Kongsvinger kommune på sin hjemmeside i forbindelse med at det var bekreftet tre nye smittetilfeller:

«To klasser ved Sentrum videregående skole satt i reell karantene. Husstandsmedlemmer er satt i ventekarantene til negativt svar på første test til deres husstandsmedlem foreligger. Elever i karantene må følge nasjonale myndigheters retningslinjer. Negativ test opphører ikke reell karantene.»

Tre karantenevarianter i ett og samme avsnitt, altså: karantene, ventekarantene og reell karantene. Her har vi akkurat vent oss til ventekarantene i tillegg til karantene, så får vi introdusert «reell karantene». Hva er det? Betyr det at karantene og ventekarantene er mindre reelle?

Jo da, vi gjør oss kanskje vanskelige. Men var det virkelig ikke nok med de karantenebegrepene vi hadde? Trengte vi ett til?

Det finnes flere eksempler på merkelige kommunikasjonsvalg i løpet av pandemien. Det kanskje mest underlige, var valget av «kohort» da barn skulle deles inn i grupper. Kohort var et ord de færreste, og iallfall ikke barn, hadde noe forhold til. Ikke så rart, ifølge Store norske leksikon er kohort «et begrep som brukes både i samfunnsvitenskap og i epidemiologi om et antall personer i en befolkning som studeres over en tidsperiode. Ordet fikk også en ny betydning i forbindelse med koronavirus-pandemien i 2020. Det ble da innført som betegnelse på en fast gruppe av få individer med minst mulig kontakt med individer utenfor sin egen gruppe.»

I stedet for å kalle en gruppe for, tja for eksempel en gruppe, valgte man altså å gi ordet kohort en ny betydning. Som om ikke det var nok å forholde seg til allerede.

I innspurten av pandemien er den kanskje største utfordringen å sikre fortsatt oppslutning om de svært inngripende tiltakene. Folk er lei, men de fleste er lojale. Tiltakene er der for å begrense smitten. Men de mister verdi hvis myndighetene kommuniserer på en måte folk ikke forstår eller åpner for stor grad av tolkning.

Kommentarer til denne saken