Biblioteker mot ensomhet

VIL SATSE: Biblioteksjef Stine Raaden har ansvaret for et folkehelseprosjekt for elever fra 5. til 10. klasse i distriktet. FOTO: JENS HAUGEN

VIL SATSE: Biblioteksjef Stine Raaden har ansvaret for et folkehelseprosjekt for elever fra 5. til 10. klasse i distriktet. FOTO: JENS HAUGEN

Artikkelen er over 2 år gammel

KONGSVINGER/SØR-ODAL/NORD-ODAL/EIDSKOG: Etter at Ungdata-undersøkelsen viser at ensomhet er et stort problem for unge i regionen, skal bibliotekene nå bidra til å skape møteplasser.

DEL

Bibliotekene ønsker å skape en arena for dem som er utenfor, skriver de i søknaden til Nasjonalbiblioteket, som nå har gitt prosjektet 160.000 kroner i 2018. I tillegg går Regionrådet og de fire bibliotekene inn med en jevnt fordelt egeninnsats som tilsvarer 350.000 kroner. Prosjektet har fått navnet «Velkommen inn – du bestemmer».

Tallene fra Ungdata-undersøkelsen viser at andelen unge som føler seg ensomme, utenfor og ikke deltar på organiserte aktiviteter er større enn på både fylkesnivå og nasjonalt nivå.

  Flere unge føler seg ensomme og flere blir mobbet - nå etterlyses tiltak 

Tall fra Ungdata uroer

Stine Raaden er biblioteksjef ved Kongsvinger bibliotek, og sier at dette er det første prosjektet hvor det samarbeides på tvers av kommunegrensene.

– Vi ser at det mange unge som faller utenfor, og vi ønsker å invitere dem inn i bibliotekene med ulike tiltak, sier Raaden, som er bekymret for tallene fra Ungdataundersøkelsen.

– Vi synes det er å få fram at bibliotekene har en viktig rolle i det lokale folkehelsearbeidet. Målgruppen vi vil jobbe med nå, er barn og unge i 5. til 10. klasse, forteller Raaden, som forteller at de vil samarbeide med blant annet skoler og andre aktører som har med barn og unge i målgruppen å gjøre.

Pilotprosjekt

Nøyaktig hvilke tiltak som skal gjennomføres, er ikke klart. Planen er at det nå skal gjennomføres idéverksteder på prosjektbibliotekene i hver enkel kommune.

– Når vi nå inviterer inn, vil vi få tilbakemeldinger på hva unge ønsker at bibliotekene skal være for dem, og når vi vet det håper vi å lykkes med å skape en arena og et fellesskap for dem som ikke har det i dag, forklarer Raaden.

Etter at tilbakemeldingene har kommet inn, skal det prosjekteres videre et konkret tiltak på hvert av bibliotekene i Kongsvinger, Sør-Odal, Nord-Odal og Eidskog.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.