Gå til sidens hovedinnhold

Enger Mehl kritisk til flytting av genetisk viktig ulv: – Det raskeste ville vært å trekke på avtrekkeren på en rifle, slik at ulven hadde ramlet død om

Artikkelen er over 1 år gammel

En ulv som ble flyttet inn i ulvesonen i stedet for å bli skutt, er genetisk viktig for den norske bestanden, ifølge regjeringen. Sp og Emilie Enger Mehl reagerer på flyttingen.

– Vi flytter ulven for å unngå ytterligere skade på tamrein, og for å unngå at et genetisk viktig individ blir felt i lisensfellingsperioden som starter 1. desember, sa seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet.

Torsdag forrige uke ble ulven i Elgå bedøvd fra helikopter, for å så fraktes til et område øst i Kongsvinger kommune.

Dyrehage

Dette reagerer Sps Emilie Enger Mehl på.

– Jeg kommer fra ulvesonen, og regjeringen behandler oss som en dyrehage, sa hun i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Hun avkrevde klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) en forklaring på hvorfor regjeringen trakk tilbake tillatelsen til å skyte en ulv i Engerdal og bestemte at den heller skulle flyttes med helikopter inn i ulvesonen.

Mehl kaller det provoserende og hodeløst å flytte ulven i stedet for å skyte den.

Både merkingen av ulven og transporten av den gikk ifølge Miljødirektoratet uten problemer.

Elvestuen viser til at regjeringen handlet raskt og begrunner beslutningen med at den angjeldende ulven er genetisk viktig for ulvebestanden.

– Den største trusselen for ulvebestanden i Sør-Skandinavia et genetikken og innavl, sa han.

Les mer

Se den nye Kongsvinger-ulven bli fanget, merket og sluppet løs her

Burde trukket på avtrekkeren

Elvestuen argumenterte for at større variasjon i genetikken, som den mye omtalte ulven som ble flyttet, representerer, faktisk vil kunne bidra til en norsk bestandsforvaltning med færre ulv, slik Sp ønsker.

– Det raskeste ville vært å trekke på avtrekkeren på en rifle, slik at ulven hadde ramlet død om, svarte Mehl.

Ulven har ifølge Rovdata vandret inn i Norge fra Finland eller Russland, og ble flyttet fordi Miljødirektoratet fryktet at den ville bli skutt under den lovlige ulvefellingen som starter 1. desember.

Les mer

Den lokale ulven er fortsatt groggy - men snart starter jakten på en partner

Kommentarer til denne saken