– Vi vet nok ikke hvor godt vi har det

STERKT: Det er stor forskjell på norske Anne og afghanske Aisha, de to tenåringene er født det samme året. En av tre kvinner i verden føder uten lege eller jordmor til stede. Det blir fatalt for Aisha.FOTO: PRIVAT

STERKT: Det er stor forskjell på norske Anne og afghanske Aisha, de to tenåringene er født det samme året. En av tre kvinner i verden føder uten lege eller jordmor til stede. Det blir fatalt for Aisha.FOTO: PRIVAT

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

KONGSVINGER: Fire hjerteskjærende minutter får folk til å grine. Se videoen nederst i denne saken!

DEL

Tråstad-elevene vant Leger uten grensers filmkonkurranse. De tre tenåringene Thea Ulrike Andersson. Martine Nyløkken og Hedda Marie Jonassen fyller 16 år neste år. Etter afghansk tradisjon skulle de for lengst vært gift og kanskje hatt et eller to barn allerede.

– Det var det vi ville vise med filmen vår! Forskjellene mellom Norge og Afghanistan er så store, særlig for jenter! Vi setter ulikhetene i perspektiv, mellom vårt bekymringsløse tenåringsliv her hjemme og hvilket liv som venter Aisha, giftet bort til en mann som er 20 år eldre, med to barn før hun er fylt 18 år, sier Thea Ulrike Andersson.

Begynner å grine

– Når vi er 18, feirer vi russetid og har det kult. Filmens Aisha oppleve noe helt annet, svarer Martine Nyløkken og Hedda Marie Jonassen.

De tre elevene har faget Medier og informasjon ved Tråstad ungdomsskole og tok utfordringen fra faglærer Per Svennevig og Leger uten grenser på strak arm. Hvordan skildre mødredødelighet så det slår rett ned i magan?

– Folk som har sett filmen, har begynt å grine.

En ung mor i et fattig land og bosatt på landsbygda, milevis fra kvalifisert helsepersonell, er ekstra utsatt for å dø under eller etter en fødsel.

Filmen er laget av de tre elevene fra A til Å, de har ulike roller, de har filmet, klippet og redigert, familiemedlemmer og medelever spiller små roller og Thea Ulrike har fortellerstemmen.

Sant nok

– Anne og Aisha er fiktive karakterer, men de er basert på fakta og statistikk, sier de tre.

Der Aisha er nummer seks i en søskenflokk men faren ville helst ha en gutt, til å hjelpe til på gården. Men en jente kan han uansett selge for en brukbar medgift, det blir også Aisha, men til en snill mann, 20 år eldre, han slår henne ikke. Anne fra Norge er én av to søsken og er et svært etterlengtet barn.

Slik fortsetter ulikhetene fram til den dagen jentene er 18 år.

– Da vi landet på hva vi skulle filme, for eksempel har vi valgt å gjøre opptakene i svart-hvitt, det har fungert bra, sier de tre.

– Vi har brukt seks uker, onsdagene her på skolen, på produksjonen. Vi har filmet i lokalmiljøet og hjemme hos Hedda.

– Har dere et budskap?

– Alle kan vi gjøre noe, vi vil åpne øynene til folk og vise hvor godt vi har det her hjemme.


 

Artikkeltags