Byggingen av ny brannstasjon er i ferd med å utvikle seg til et mareritt for Kongsvinger kommune. Etter lang tid med trøbbel knyttet til Jørgensen Entreprenør AS, som har vært helt sentrale i byggingen av stasjonen, varslet Kongsvinger kommune torsdag at de hever kontrakten med dem. Molde-baserte Jørgensen Entreprenør AS har økonomisk trøbbel, noe som har påvirket framdriften på Kongsvinger.

Oppsigelsen av avtalen skjer, skriver kommunen i en pressemelding, etter flere uker med dialog for å finne løsninger som gir kommunen trygghet for at bygget faktisk kan ferdigstilles med Jørgensen Entreprenør som underleverandør. Denne tryggheten er fortsatt ikke etablert, mener kommunen, så nå er avtalen sagt opp.

Kommunen må dermed ut og finne noen andre til å ferdigstille arbeidet Jørgensen Entreprenør har påbegynt. Hvem det blir er i skrivende stund ikke klart. Interessen for delentreprisen Jørgensen Entreprenør fikk var ikke spesielt stor i utgangspunktet, for å si det pent. De var eneste tilbyder.

Vi tipper at selskapet som skal overta stafettpinnen nå ikke selger seg billig. Kommunens forhandlingsposisjon framstår da heller ikke som spesielt sterk, der de sitter med en drøyt halvferdig brannstasjon som de mangler en vesentlig brikke for å få ferdigstilt.

Saken er kjedelig på så mange vis. For kommunen, selvsagt, men også for Jørgensen Entreprenør som kastes ut mot sin vilje. For de ansatte på brannstasjonen som må tåle nok en vinter i den nedslitte stasjonen, og for oss som innbyggere som må vente enda lenger på en ny og effektiv brannstasjon, som naturlig nok bidrar til enda bedre beredskap.

Det er dessuten all grunn til å frykte at bråket om brannstasjonen bare så vidt er i gang. Hvor lang tid vil det gå før kommunen lander en avtale med noen som kan og vil fullføre jobben? Og hvordan reagerer Jørgensen Entreprenør AS på å bli pælmet ut av prosjektet? Slik vi oppfatter saken er de slett ikke enige i kommunens beslutning, og vil kreve kompensasjon. Det hele har en eim av rettslig etterspill.

Summa summarum blir brannstasjonen ytterligere forsinket og ganske så sikkert betydelig dyrere enn først antatt. Og regningen? Den er det naturligvis du og jeg som må ta.