Vi er på gården til Elisabet Michelson og mannen Odd på Dysterud gård i Ullern. I idylliske omgivelser ved Glommas bredd rusler hestene hennes, og hun tar imot oss i et lite, rødt hus som fungerer som kontor.

Her har hun hudpleieprodukter spesielt utviklet for hester med eksem, kløe og andre hudproblemer.

Ble kvitt plagene

Ida og Elisabet forteller historien om hvordan både tilfeldigheter og nettverket til Klosser innovasjon har gjort at vi sitter her i dag med både kremer, oljer og andre hudprodukter for hester:

– Hesten min var skikkelig plaget med eksem og kløe. Den klødde seg til blods, og jeg søkte på nettet på hva som kunne finnes av lindrende og helende produkter, sier Ida.

Hun fant til slutt fram til en liten bedrift på Vestlandet som hadde spesialisert seg på å lage en olje som hadde god virkning.

– De virket kjempebra! Ingrediensene var blant annet tjære, honning og omega 3 fiskeolje. Jeanette Olsen, som var gründer av firmaet, fortalte at hun hadde rådført seg med en eldre skogsarbeider som hadde prøvd en liknende miks på hestene sine. Så fortalte at hun ville trappe ned og så etter en som kunne overta. Kunne vi kanskje hjelpe til, og få noen her til å satse på dette? sier Ida.

(saken fortsetter under bildet)


Gjennom jobben som rådgiver i Klosser innovasjon hjelper Ida nemlig bedrifter i distriktet til å utvikle seg videre, gjennom en ordning med såkalte inkubatorbedrifter.

En slik bedrift har som mål å utvikle og selge ideer og produkter som kan ha et nasjonalt og gjerne internasjonalt marked.

Werner Melby, inkubatorleder ved Klosser i Kongsvinger, kjente til Elisabet og hennes hester i Ullern, ikke minst gjennom tidligere samarbeid med henne som gründer. Slik kom kontakten istand, og Elisabet har videreutviklet flere nye produkter, i tillegg til det hun "arvet" fra Jeanette Olsen.

– Nå har jeg selv en islandshest med eksem, så det ble ekstra aktuelt, sier hun.

Elisabeth har 12 hester, og hun har kjemiutdannelse, og har dermed de beste forutsetninger for å prøve ut produktene hjemme.

For store og små

– Uten Ida og Klosser hadde dette ikke blitt noe av. Ida har ligget ett skritt foran og fått meg inn på en bane som viste seg å være helt i blink for meg, og hjulpet meg masse med etableringen, sier Elisabet, som nå har knyttet kontakter over hele Norden og er i startgropa med å få større kunder inn i sin portefølje:

– Vårt firma Nordic Horse Care var det eneste lille firmaet som ble invitert til et allerigseminar i Stockholm, der det var veterinærer fra hele verden, kan hun fortelle.

Slikt blir det gode nettverk av.

Foreløpig kan Elisabet ikke leve av å lage og selge produktene, men prøveflasker sendes ut, kunder er igang med å oppdage hvor bra produktene virker, og hun rigger seg nå for neste sesong, også det ved hjelp av Klosser.

– Det er vår viktigste rolle, å koble bedrifter over hele Innlandet, og sette igang og legge til rette for nytt næringsliv og flere arbeidsplasser, sier Werner Melby.

– Når det gjelder Elisabet, visste vi fra før at hun lykkes, sier han, men legger til at Klosser jobber på mange plan.

De er fødselshjelpere for dem som stiller med helt blanke ark og vil sette en idé ut i livet uten å ha særlig peiling, for å si det på godt norsk. De får hjelp til å søke om tilskudd, lage en forretningsplan og se på lønnsomhet før de drar igang.

(saken fortsetter under bildet)


Så er det de større aktørene som trenger store næringsområder å utvikle seg på. Da er det Klossers jobb å rede grunnen for at etableringen skjer nettopp i vårt distrikt, slik de gjorde med utemøbelfabrikken Vestre, som nå etablerer seg på Magnor:

– Der kan vi nok si at vårt arbeid var mye av grunnen til at det ble en suksess og at de valgte å etablere seg her, heller enn å bygge ut fabrikken de allerede har i Torsby. Det var et viktig og stort løft for oss og for Eidskog, sier Kjersti Wangen, som er daglig leder for Klosser i Kongsvinger.

Klosser skal også bistå videre i byggefasen.

Elisabets Nordic horsecare har også fått et stipend av næringsfondet i sør Odal kommune.

Sparer tid og penger

Man skulle kanskje ikke tro det, men det virker som det er gode tider for ihvertfall deler av næringslivet også nå. I i løpet av de siste 12 månedene har Klosser bistått ikke mindre enn ti bedrifter som har valgt å etablere seg i distriktet. Blant dem er Bjørkes Kjemi, som produserer spyleveske på kartong og Arbaflame som lager pellets som erstatter kull.

Det er noe med å slippe å ta alle "rundene" selv:

– Vi hører fra dem vi arbeider med at nettopp det å ha ett kontaktpunkt for alt, er det som letter aller mest og gjør det attraktivt å bruke oss og etablere seg i Innlandet. Vi tar mye av den jobben med å kontakte banker, kommunene, finne tomter og lokaler som kan egne seg. Ellers ville dem som ønsker å sette en forretningsidé ut i livet, måttet ta alle disse møtene og kontaktene selv. Nå sparer de både tid og penger. Vi kjenner jo og har oversikt over det lokale markedet, sier Wangen.

Klosser kan også skryte av å ha vært fødselshjelpere til bedriften Elop på Hamar, som startet i det små, men gikk på børs nå i sommer.

Klosser innovasjons arbeid med å skaffe såkalte inkubatorbedrifter er finansiert av fylkeskommunen og SIVA, og det er Næringsdepartementet som har eierskap til programmet. Regionens kommuner og regionrådet med Kongsvinger i spissen, finansierer arbeidet med å skaffe ny næring til distriktet.

Det finnes tilsvarende ordninger for etablering og videreutvikling av næringsliv lokalt over hele landet.