– Norges styggeste?

FORSKJELL: – Bautaen kunne like gjerne vært fjernet, mener den pensjonerte konservatoren og historikeren Jorunn Engen, og sikter til Jerpsetbautaen til venstre. Til høyre er minnesmerket ved Hole kirke i Ringerike, til sammenligning.

FORSKJELL: – Bautaen kunne like gjerne vært fjernet, mener den pensjonerte konservatoren og historikeren Jorunn Engen, og sikter til Jerpsetbautaen til venstre. Til høyre er minnesmerket ved Hole kirke i Ringerike, til sammenligning. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

EIDSKOG: – Er dette Norges styggeste bautaplass? spør Jorunn Engen. Hun er oppgitt over hvordan det ser ut ved minnesteinen for slaget ved Jerpset på Vestmarka.

DEL

Bautaen på Vestmarka skaper reaksjoner:Den pensjonerte konservatoren og historikeren bor selv på Vestmarka.

I forbindelse med pilegrimsuka i Eidskog, hvor alle skoleklasser gikk en etappe hver, var hun turleder. Da var man også innom bautaen på Jerpset.

– Det ble en sjokkartet opplevelse for samtlige, skriver hun i et brev til Eidskog kommune.

– En skam

– En skam for Eidskog. Slik presenterer man ikke en bautaplass for en viktig historisk hendelse i Eidskog, og ikke minst Lærdals historie.

Skaper reaksjoner: Slik ser det ut ved bautaen på Jerpset i Eidskog, noe som har fått Jorunn Engen til å reagere.

Skaper reaksjoner: Slik ser det ut ved bautaen på Jerpset i Eidskog, noe som har fått Jorunn Engen til å reagere. Foto:

– Hit kan en ikke ta med seg gjester. Og så er det attpåtil skiltet med kulturkringle, refser eidskogingen.

Hun mener Eidskog kommune må ta bedre vare på sin historie. Engen viser til hvordan blant annet Lærdal kommune ærer dem som var stasjonert ved Kongsvinger festning og deltok i slaget på Jerpset 25. mai 1808.

– Tenk bare når lærdøler kommer hit og får se noe så simpelt. Er det virkelig dette vi skal overlevere til en yngre generasjon? spør hun.

Bjørketrær og sitteplass

På bildene til denne saken kan du selv se hvordan to av minnesmerkene blir presentert i de ulike kommunene. Det første altså i Eidskog, mens det andre er fra Hole kirke i Ringerike.

Jorunn Engen foreslår selv blant annet avstenging av området og beplanting med bjørk som skjerming mot næringsvirksomhet, å bruke en landskapsarkitekt til å utforme plassen og en fin sitteplass ved bautaen med møbler som er et slikt monument verdig.

– Flaggstanga er av simpleste sort og burde aldri vært plassert slik ved Svenskesteinen. Beplantingen er nitrist og i blomsterkasser som ser ut som de er blitt kassert fra et annet sted, skriver hun i brevet til kommunen.

Jerpsetsteinen ble flyttet for noen år siden etter mye bråk.

– Nå kunne den like gjerne vært fjernet, mener Jorunn Engen.

Vil følge opp

Ordfører Kamilla Thue (Ap) har lest brevet fra Jorunn Engen, som nå har fått svar fra kommunen.

– Vi setter pris på alle innspill, tar dem på alvor og ønsker å følge opp på en god måte, forsikrer ordføreren, og legger til at kommunen allerede jobber med en kulturminneplan.

– Utgangspunktet var å se på bautaene i bygda.

– Nå har dette blitt en litt større plan der vi tar for oss kulturminner mer generelt, forklarer ordføreren.

Hun forteller at man ser på flere ting når man skal følge opp kulturminneplanen.

– Jeg ønsker at vi skal ha presentable bautaplasser, og vi har et arbeid å gjøre, konstaterer Kamilla Thue.

Foreløpig er det ikke klart om det vil følge noe penger med planen.

– Vi må se på en del ting når planen skal følges opp, og det blir flere runder. Oppstarten er å få på plass en plan, sier ordføreren.

Dermed kan det bli mer presentabelt ved bautaen.

Artikkeltags